Vesti
Politika
Srbija u ujedinjenoj nemačkoj Evropi
22.11.2011. 12:00
Izvor: Blic
Srbija u ujedinjenoj nemačkoj Evropi
Dobro došli u Evropu 2021. godine! Prošlo je 10 godina od velike ekonomske krize, a Srbija i Hrvatska su uveliko postale deo ujedinjene nemačke Evrope, nove forme evropske zajednice nastale izlaskom Velike Britanije i skandinavskih zemalja iz tadašnje Evropske unije, deceniju ranije.
Ovo je vizija Najala Fergusona, profesora istorije na prestižnom Univerzitetu Harvard u Sjedinjenim Državama, koju je on u formi autorskog teksta objavio na sajtu „Volstrit džornala“ (Wall Street Journal). Ferguson se u svom scenariju ne bavi suvoparnom geopolitikom i ne pretenduje da sa apsolutnom tačnošću predvidi razvoj događaja, već duhovito, povremeno ironično i cinično, upozorava na to da budućnost Evrope, pod određenim uslovima, može izgledati mnogo drugačije nego što bismo ikada mogli da pomislimo. Tekst je za kratko vreme postao najčitaniji među evropskim posetiocima sajta „Volstrit džornala“.


Kako izgleda 2021. u očima profesora Fergusona?

* Evropa je podeljena u četiri bloka: Rusiju, Veliku Britaniju, Nordijsku ligu i Sjedinjene evropske države, praktično ušuškane ispod krila moćne Nemačke.
* Velika Britanija je istupila iz Evropske unije nakon što je premijer Dejvid Kameron, koji 2021. počinje svoj četvrti mandat, popustio pred evroskepticima u svojoj stranci i raspisao referendum. Na krilima londonskih tabloida, britanska javnost je sa 59 odsto glasova izabrala napuštanje EU. Kao posledica, Engleska je postala omiljena destinacija direktnih kineskih investicija u Evropi.
* Inspirisani izbornim uspehom populista u Finskoj, Šveđani i Danci su odbili nemački predlog za zajedničko spasavanje propalih ekonomija južne Evrope. Norvežani ubrzo predlažu stvaranje Nordijske lige, kojoj pristupaju Švedska, Danska, Finska i Island.
* Koalicija oko nemačke premijerke Angele Merkel nije mogla da preživi evropske potrese i poražena je na izborima 2013. godine. Nova socijaldemokratska vlada je nastavila s politikom širenja EU, ali s mnogo više otvorenosti i entuzijazma, ubedivši, naposletku, preostalu 21 članicu EU da uđu u nove Sjedinjene evropske države (SED) već 2014. godine. S pristupanjem šest preostalih zemalja bivše SFRJ - BiH, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije - SED sada imaju 28 članica, čak i više nego EU pre krize.
* Belgija se raspada na flamansku i valonsku državu, što znači da SED sada imaju 29 članica.
* Posledično, sedište SED je premešteno iz Brisela u Beč.
* Evro je još živ, mada se novčanice retko mogu videti u opticaju zahvaljujući napretku elektronskog plaćanja.
* Nemački zvaničnici uzbuđeno razmatraju novu konferenciju na Jalti, na kojoj bi istočna Evropa bila podeljena na rusku i evropsku zonu uticaja.
Profesor Ferguson, naposletku, daje sumornu viziju izraelsko-iranskog rata 2012. godine, koji će se oteti kontroli SAD i, posledično, uništiti šanse predsednika Baraka Obame da bude reizabran. Ali...
„U poslednji trenutak, diplomatska intervencija Sjedinjenih evropskih država sprečava scenario kojeg su se ponajviše plašili Nemci: izraelsko posezanje za nuklearnim oružjem. Govoreći iz novog sedišta ministarstva spoljnih poslova SED u Beču, evropski predsednik Karl fon Habzburg poručuje na talasima Al Džazire: ‘Najpre smo strahovali kakve će posledice skok cena nafte imati na naš voljeni evro. Ali sada nas je, iznad svega, uplašila mogućnost radioaktivnih padavina na naša omiljena odmarališta’. Danas, 2021. godine, Fon Habzburg može da bude samo ponosan. Ne samo da je evro preživeo nego i zato što se Habsburško carstvo redizajniralo u Sjedinjene evropske države“, piše u svom stilu profesor Ferguson.
Krug istorije se zatvorio.