Vesti
Politika
Ulazak u EU nije sudbonosno pitanje
24.11.2011. 12:00
Izvor: Blic
Ulazak u EU nije sudbonosno pitanje
Očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije je najvažnije pitanje za DSS, kao što je teritorijalna celovitost Nemačke najvažnija za stranke u Nemačkoj. Za nas to nije predizborna tema, već obaveza, kaže u intervjuu za „Blic” Nenad Popović, potpredsednik DSS.
Popović kaže da je vreme da se u Srbiji otvori rasprava o ulasku u EU, kao i da se vidi „šta su prednosti i mane evrointegracija, a ne da se pitanje ulaska u EU nameće kao sudbonosno pitanje za opstanak države”.
- Takva rasprava je posebno važna u ovom trenutku kada zbog velike unutrašnje krize i same članice EU razmišljaju o drugim alternativama. Mislim da je poslednjim događanjima u EU politika „Evropa nema alternativu” definitivno poražena, kao i mnoge druge politike ove vlade.
Koje je rešenje za kosovski problem? Da li je dovoljno reći „nikada nećemo priznati Kosovo” i šta Srbija zaista može da uradi?

Nismo ljuti na Ilića
Da li je DSS ljut na Velimira Ilića što se priklonio SNS?
- Naravno da nismo. Svaka stranka sama bira svoj put i partnere. Za nas je važno da je NS opoziciona stranka koja se suprotstavlja politici sadašnje vlasti.
- Moramo neprestano da se zalažemo za poštovanje Rezolucije 1244 i da insistiramo da se pregovori o Kosovu vode u Savetu bezbednosti UN, a ne u Briselu koji je otvoreno stao na stranu nezavisnosti Kosova. U SB imamo principijelnu podršku Rusa i nijedna odluka se u ovom telu ne može doneti bez saglasnosti Srbije i Rusije.

Da li takav zacementiran stav DSS o Kosovu i evrointegracijama može da pomogne građanima Srbije da bolje žive?
- Naš cilj je razvoj Srbije i smatramo da zemlja treba da se otvori za druge alternative, jer verujemo da će to omogućiti veći priliv investicija, a samim tim i više posla i bolje plate za naše građane. Uz to treba povećati još više ekonomsku saradnju sa EU.

Kako će vaša stranka proći na izborima?
- DSS u ovom trenutku ima dvocifren rejting. Rejting će još više rasti kako se budu približavali izbori, a posebno kada u februaru predstavimo naš novi ekonomski program 2012-2017. Ovako visok rejting dugujemo Vojislavu Koštunici, verovatno jedinom političkom lideru u Srbiji koji ne vodi politiku od danas do sutra već ima sposobnost da predvidi političke događaje.

Da li ćete ući s nekom partijom u predizbornu koaliciju?
- U ovom trenutku članovi DSS žele samostalan nastup naše stranke na izborima, a partija će odluku doneti kada budu raspisani izbori. Posle toga o mogućim koalicijama razgovaraćemo sa svim strankama koje vode nacionalno odgovornu politiku i koje ne stavljaju interese EU ili bilo koje druge strane interese ispred srpskih.

S kim biste mogli u postizbornu koaliciju i da li biste sklopili savez s naprednjacima?
- O postizbornim koalicijama razgovaraćemo posle izbora. Sa SNS vodimo razgovore i razmenjujemo mišljenja o svim najvažnijim pitanjima za Srbiju. Postoje pitanja oko kojih se slažemo kao i ona oko kojih se ne slažemo. Ono što je važno jeste da postoji volja obe strane da se postigne saglasnost o tome kojim putem bi Srbija trebalo da se kreće.

Da li DSS razmišlja o koaliciji sa SRS?
- U ovom trenutku razmišljamo samo o sebi i o postizanju što boljeg rezultata.
Da li možete da zamislite saradnju sa DS?
- DSS i DS imaju suštinski različite politike u poslednje tri godine. Mi smo pre svega okrenuti Srbiji, a oni EU. Naša stranka je spremna na saradnju sa svima strankama kojima je nacionalni, državni i ekonomski interes Srbije važniji od spoljnih interesa.

Ne opterećujem budžet
Vi ste jedini poslanik koji nije uzeo ni dinar iz državnog budžeta. Zašto?
- Radim u privredi duže od 20 godina i u politiku sam ušao kao materijalno obezbeđen čovek. Novac mi nikada nije bio motiv da se politički angažujem. Smatrao sam da zbog ekonomske krize ne bi bilo u redu da dodatno opterećujem državni budžet.