Vesti
Politika
Tadić danas u CERN-u
10.01.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Tadić danas u CERN-u
Predsednik Srbije u Ženevi sa generalnim direktorom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja potpisuje pristup Srbije kao pridruženog člana. Srbija, naslednica osnivača, zapravo se vraća u CERN.
Sporazumom na koji će potpis staviti Boris Tadić i Rolf-Diter Hojer, Srbija postati pridruženi član te organizacije.
Odluka da se Srbija primi u pridruženo članstvo CERN-a doneta je 16. decembra prošle godine, a to članstvo će biti, prema oceni prvog čoveka CERNA-a, od značaja i za Srbiju i za Centar.
Prijem u pridruženo članstvo je predkorak za puno članstvo u ovom istraživačkom centru.
Srbija je, tada kao jedna od republika SFRJ, bila osnivač CERN 1954. godine. U CERNU-u Srbija je bila do 1961. godine kada se povukla iz članstva, a vratila se u centar 2001. godine kroz Sporazum o saradnji.
Odluka o članstvu Srbije u CERN-u biće doneta u roku od pet godina.
Kako je u nedavnom intervjuu Tanjugu rekao generalni direktor CERN-a Hojer, članstvo Srbije je važno za obe strane - za CERN jer će srpski naučnici biti bliže povezani sa laboratorijom i jer će biti moguća tešnja saradnja sa srpskim preduzećima, inženjerima i tehničarima, dok će za Srbiju to biti priznanje visokog rejtinga njenih istraživača.
Ovaj centar nalazi se nedaleko od Ženeve, na švajcarsko-francuskoj granici, danas ima 20 članica, oko 2.400 zaposlenih i oko 10.000 gostujućih naučnika koji predstavljaju više od 600 univerziteta širom sveta.
Prema pisanju srpskih medija, u CERN-u radi oko 30 srpskih naučnika i to u okviru eksperimenata ATLAS i CMS.
CERN je najveća svetska laboratorija za fiziku čestica, a glavna istraživanja se odvijaju u velikom hadronskom kolajderu ili sudarivaču čestica (LHC).
Eksperiment će uneti revoluciju u shvatanje univerzuma, razumevanje antimaterijei Higzovog bozona, tzv. Božje čestice.
Tadić će tokom boravka u Ženevi imati i više susreta sa visokim zvaničnicima drugih međunarodnih organizacija.
Kako je najavila Pres služba predsednika, Tadić će imati odvojeni sastanak sa generalnim direktorom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi i generalnim sekretarom Konferencije o razoružavanju Kasimom Tokajevim.
Predsednik Srbije će se sresti i sa izvršnim sekretarom Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu Janom Kubišem, generalnim direktorom Svetske organizacije intelektualne svojine Fransisom Gurijem i generalnim direktorom Svetske trgovinske organizacije Paskalom Lamijem.