Vesti
Politika
Poziv liderima EU
11.01.2012. 20:00
Izvor: RTS
Poziv liderima EU
Evropski parlament poziva lidere EU da u martu odobre kandidaturu za članstvo Srbiji, "jer su ostvareni ključni prioriteti na koje je Evropska komisija ukazala", navodi se u nacrtu rezolucije tog parlamenta.
Evropski parlament poziva Evropski savet da u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji "pod pretpostavkom da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove, utvrđene na zasedanju lidera EU u decembru 2011".
To se navodi u predlogu rezolucije Evropskog parlamenta, o kojem će sutra u Briselu raspravljati Spoljnopolitički odbor parlamenta, prenosi Beta. Taj dokument bi, posle još dve rasprave, parlament EU trebalo da usvoji na plenarnom zasedanju početkom marta.
Evropski parlament, piše u nacrtu rezolucije, smatra da bi, s obzirom na mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije, iz oktobra 2011. godine, pregovori o prijemu Srbije "trebalo da počnu što pre čime bi se pokazala predanost Evropske unije perspektivi te zemlje za ulazak u EU".
Kako je naglašeno, Evropski parlament smatra da su ostvareni ključni prioriteti na koje je Evropska komisija ukazala u mišljenju i da se reforme u Srbiji nastavljaju.
Evropski parlament, kako se navodi u nacrtu, poziva vlasti u Beogradu da vreme do zasedanja čelnika EU u martu iskoriste "za aktivno angažovanje u dijalogu s Prištinom da bi u potpunosti primenili postignute dogovore, i da se nađu rešenja za punopravno učešće Kosova u regionalnoj saradnji, uključujući trgovinu".
"Dalji napredak Srbije u integraciji u Evropsku uniju zavisi od napretka u obezbeđivanju kriterijuma iz Kopenhagena EU za učvršćenje političke demokratije i funkcionalne tržišne privrede u zemljama koje žele da postanu članice Unije", navodi se u nacrtu.
S tim u vezi posebno se naglašava potreba jačanja vladavine zakona, poštovanja ljudskih prava i "boljeg delovanja tržišne privrede".

Značaj regionalne saradnje
Evropski parlament traži da svi u regionu budu uključeni u saradnju, a posebno se pozdravlja podrška Srbije i Hrvatske Bosni i Hercegovini, i doprinos predsednika Borisa Tadića i Ive Josipovića jačanju veza Srbije i Hrvatske.
Takođe se pozdravlja to što je Srbija izručila Tribunalu u Hagu preostale odbegle optuženike - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, uz napomenu da je nužno istražiti "mreže podrške koje su oni imali, posebno u vojnim i civilnim bezbednosnim službama".
Evropski poslanici, piše u nacrtu, pozdravljaju napredak u suzbijanju korupcije u Srbiji, ističući odluke Ustavnog suda o sprečavanju sukoba interesa na javnim položajima. Oni, međutim, napominju da postoje "povezani interesi političkih stranaka i tajkuna da održe sistemsku korupciju, što je opšti problem u regionu".
U predlogu rezolucije se od vlasti Srbije traži jačanje državnih tela za borbu protiv korupcije i podvlači da je "istinska vladavina zakona nužna za privlačenje stranih investicija i brži prelazak ekonomije na slobodno tržište".
"Postojanje monopola s tim u vezi ozbiljno narušava taj prelazak", ocenjuje se u dokumentu Evropskog parlamenta i poziva vlada u Beogradu da i dalje donosi mere za ukidanje tih monopola, i za olakšavanje osnivanja malih i srednjih preduzeća.
Takođe se ukazuje na "mnoge nepravilnosti", posebno u privatizaciji i javnim nabavkama, traži se tačno utvrđivanje javnog vlasništva da bi se "obezbedilo sigurno i predvidivo poslovanje" i predočava se nužnost nastavka restitucije privatne imovine i da se spreči da privatni interesi otuđe javna dobra.