Vesti
Politika
DSS:Prioritet politička neutralnost
12.02.2012. 14:00
Izvor: B92
DSS:Prioritet politička neutralnost
Beograd -- Prvi zadatak nove vlasti posle izbora trebalo bi da bude proglašavanje političke neutralnosti kao osnove za preporod Srbije, kaže Vojislav Koštunica.
"Politička neutralnost je način da se Srbija suprotstavi ucenama iz Brisela i to je ideja samostalnosti i slobode u odnosu na nove dogme i nove centre moći", rekao je predsednik DSS. Koštunica je naveo da bi politiku neutralnosti trebalo početi najpre sa EU, odricanjem od "dogme Evropa nema alternativu", a zatim je preneti i na druge države i saveze drugih država. "Politika neutralnosti ne podrazumeva konfrontaciju sa EU, nego uređivanje odnosa sa EU, pre svega ekonomskih. Privreda Srbije trpi ogromnu štetu zbog primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa je politička neutralnost i put ekonomskog oporavka Srbije", rekao je Koštunica. Koštunica je naveo sedam razloga zbog kojih Srbiji nikako nije u interesu da bude članica EU, od kojih je prvi "otimanje Kosova". "Ako su jedan narod i država spremni da se odreknu jednog dela teritorije, postavlja se pitanje samo kako će se otvoriti i pitanja drugih delova teritorije, poput Vojvodine, a treći razlog je istovremeno uslovljavanje Srbije da podrži integraciju Republike Srpske u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Koštunica. Kao četvrti razlog Koštunica je naveo uslovljavanje Srbije da se zarad članstva u EU odrekne vojne neutralnosti zarad članstva u NATO-u, a peti razlog je uslovljavanje da Srbija preuzme krivicu za sve ratove u bivšoj Jugoslaviji. Šesti razlog je uslov da Srbija mora da postepeno potpuno liberalizuje spoljnotrgovinsku razmenu sa EU bez ikakve nadoknade, rekao je Koštunica. "Najzad, sedmi razlog je uslovljavanje Srbije da odgovori na zahteve raznoraznih evropskih institucija, tela, funkcionera, izvestilaca i nadzornika da ubrzo i bezuslovno prihvati tobože kulturne standarde, obrasce ponašanja, moralne norme i sistem vrednosti. To će podrazumevati svojevrsnu reviziju naše istorije, kako političke, tako i kulturne", objasnio je Koštunica. Predsednik DSS-a je taj zahtev uporedio sa Orvelovom utopijom - ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost, ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost. "Svi ti zahtevi prema Srbiji su ogroman materijalni, politički i moralni udarac za samu zemlju. Kada bi svi ti zahtevi bili ispunjeni, kako bi Srbija izgledala i na šta bi ličila i šta bi od Srbije ostalo?", upitao je Koštunica. Koštunica je naveo da Srbija vekovima nije pripadala ni zapadnim ni istočnim savezima, a da vlast danas nasilno izmešta Srbiju iz njenog prirodnog istorijskog toka. "Pre 30 godina na snazi je bila dogma da komunizam nema alternativu, a mi smo dokazivali da ima i da je alternativa liberalni kapitalizam, a
danas je dogma da Evropa nema alternativu. Što se više Evropska unija osporava u Evropi, to se više vlast u Srbiji zariče da neće skrenuti sa evrounijskog puta", rekao je Koštunica. Koštunica je naveo da nije Srbija prva promenila odnos prema EU, nego je Brisel zloupotrebio poverenje Srbije i 2008. godine prekršio obećanje da želi celovitu Srbiju u EU. Knjiga "Zašto Srbija, a ne Evropska unija" je nastala iz razgovora koje su sa Koštunicom vodili Mile Savić, Slobodan Samardžić i Aleksandar Nikitović i objavljena je u izdanju Fonda Slobodan Jovanović. O knjizi su govorili Savić, pisac Siniša Kovačević i profesor književnosti Milo Lompar. Promociji knjige prisustvovali su Matija Bećković, Kosta Čavoški, Milorad Vučelić, Željko Cvijanović i pevač grupe Riblja čorba Borisav Đorđević, poznat kao Bora Čorba.