Vesti
Politika
Kampanja košta stranke do četiri miliona evra
01.04.2012. 14:00
Izvor: blic
Kampanja košta stranke do četiri miliona evra
Političke partije moraće dobro da odreše kesu, ukoliko žele da sprovedu ozbiljnu kampanju. Za najveće stranke to znači da će pred izbore morati da izdvoje oko četiri miliona evra, a gotovo 80 odsto tog novca potrošiće samo za oglašavanje na TV stanicama. Od većih izdataka je i iznajmljivanje Beogradske arene, što je praksa u slučajevima završnih konvencija. Košta i zakupljivanje bilborda, dok je najjeftinije štampanje plakata i flajera, jeftinije i od troškova telefona.
Ovih dana mogli smo da čujemo da je najskuplje reklamiranje na TV „Pink“, kao i da sekund političkog oglašavanja na ovoj televiziji košta od 30 do 200 evra. Sekunda reklamnog bloka slično košta i na RTS, a poznato je da je EPP najskuplji pre i posle udarnog „Dnevnika“. Sagovornici “Blica” iz političkih stranaka navode da 40 sekundi partijskog oglašavanja u tom terminu košta oko 5.000 evra, ali i da su cene na javnom servisu fiksne i da oko toga kod njih nema pogađanja.

- Na svim drugim televizijama, koje su u privatnom vlasništvu, cene mogu da se spuste i za 50 odsto. Ukoliko se termini reklamiranja dogovore pre početka kampanje i uplati avans, stranke dobijaju značajan popust. On je veći, ukoliko se odmah ugovori više reklama ili plaćenih termina, pa se konačna cena može mnogo razlikovati od one u zvaničnom cenoviku. Ne pravi se razlika među partijama, jedini kriterijum je novac - navodi naš sagovornik iz marketinga jedne televizije.

Osim na reklamnim blokovima, TV stanice značajnu zaradu ostvaruju i putem iznajmljivanja termina. Ta stavka najviše košta na TV B92, gde pet minuta prostora može da se kupi po ceni od 12.500 evra. Utisak je da televizije najveći profit ostvaruju upravo za vreme predizbornih kampanja, a procenjuje se da tokom nje zarade između 500.000 i čak 1,5 miliona evra.

Jelena Trivan, potpredsednica Demokratske stranke, kaže za “Blic” da će njena partija za oglašavanje u medijima i na bilbordima izdvojiti između dva i tri miliona evra, ali da još ne zna koliko će ukupno kampanja koštati njenu stranku.

- To su samo procene. Sada se najviše reklamiramo na televizijama, ali to može da se promeni već od sledeće nedelje - priča Trivanova.

Za razliku od demokrata iz drugih partija tvrde da još nemaju ni okvirnu cifru troškova izborne kampanje. Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, navodi za “Blic” da još ne znaju sa koliko će novca ukupno raspolagati, kao i da čekaju da im banke odobre kredit. I u Ujedinjenim regionima Srbije kažu da će ukupni troškovi biti poznati tek po završetku izbora, kao i da će ih tada javno saopštiti.

- Naša medijska kampanja neće se meriti u milionima evra. Potrošićemo onoliko koliko budemo imali. Mi smo dosta uradili u prethodne četiri godine i nema razloga da vodimo klasičnu kampanju. Birači neka razmisle u koga će da ulože svoj glas - rekao nam je Dušan Bajatović, potpredsednik SPS.

Velika stavka u stranačkom budžetu biće i zakupljivanje sala, a najskuplje je u Beogradu. Kako su za “Blic” rekli u Beogradskoj areni, cena zakupa ove dvorane je 25.000 evra sa svim tribinama, dok je 22.000 evra bez otvaranja najviših galerija.

Isti su uslovi za sve partije i ne postoji posebna tarifa za političke stranke - tvrde u ovom preduzeću.

Iznajmljivanje nekad najpopularnijeg Sava centra je značajno jeftinije i po danu košta 750.000 dinara. Direktor ove institucije Dragan Vučićević kaže da cenovik nije dugo menjan, kao i da je isti i za održavanje koncerata.

- Naše dugogodišnje mušterije, koje redovno izmiruju svoje obaveze, imaće čak i popust od 10 odsto - navodi Vučićević za “Blic”.

Održavanje stranačkih skupova po ostalim halama u Srbiji je daleko jeftinije i kreće se između 7.500 i 30.000 dinara, a negde se prostor ustupa i besplatno. Pojedine partije će, ipak, izbegavati održavanje konvencija u zatvorenom prostoru i opredeliti se za održavanje mitinga na otvorenom, a jedan tako veliki skup koštaće ih oko 10.000 evra.

Svi ostali troškovi kampanje su daleko niži. Štampanje jednog plakata košta između 50 centi i jednog evra, u zavisnosti od kvaliteta, ali i tiraža, a cene flajera su još niže. Kako tvrde u partijama, više novca biće izdvojeno na telefone i gorivo, ali nisu mogli da na procene koliko.

Kada se svi ti troškovi stave na papir, dolazi se do ozbiljne sume koja prelazi milion evra. Najozbiljnija kampanja, prema nekim procenama, ne košta manje od četiri miliona evra, dok se “pristojna”, kako je nazivaju medijski stručanjaci, ali i članovi stranaka, ceni na oko dva do tri miliona. Sve ispod toga je, tvrde, neozbiljno.