Vesti
Politika
URS traži kontrolu nad finansijama
25.06.2012. 12:00
Izvor: b92
URS traži kontrolu nad finansijama
Beograd -- Članica Predsedništva URS Verica Kalanović kaže da ne zna kada će biti formirana nova Vlada, ali i da njeno formiranje ne zavisi od lidera URS Mlađana Dinkića.
"Nova Vlada može biti formirana i bez URS i bez Dinkića, kao što su mogle i prethodne Vlade u kojima smo učestvovali, ali nisu bile (bez Dinkića) jer su nas pozivali", rekla je ona gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na B92.
Kalanovićeva, koja je i potpredsednica odlazeće Vlade, navela je da se ni sada, kao ni ranije, URS i Dinkić nisu nudili niti nametali, nego su ih zvali u Vladu. Zvali su ih jer je, kako je rekla, Dinkić jedan od najsposobnijih političara i jer u toj stranci ima mnogo sposobnih ljudi.
Ona je napomenula da je u jednom susretu sa predstavnicima DS-a bilo ponuđeno da URS uđe u vladu, ali bez lidera Mlađana Dinkića, na šta je ona na to odgovorila pitanjem: "Da li bi DS formirao vladu bez svog mandatara". Funkcionerka URS je precizirala da su u tom razgovoru, osim nje, učestvovali i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, šef kabineta bivšeg predsednika Borisa Tadića Miodrag Rakić i Dinkić.
Ona je kazala da je URS do sada zvanično razgovarao samo sa predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS, ali da tada nije bilo reči o podeli resora.
"Zvaničnih razgovora sa DS nije bilo, a samim tim ni uslova", rekla je Kalanovićeva i naglasila da "bilo koja vlada neće zavisiti od URS".
"Dinkića ne podržavaju Rusi i Mišković"
Govoreći o spekulacijama da su Rusi od Dačića, tokom posete Moskvi, ali i tajkuni tražili da formira vladu sa SNS i URS, Kalanovićeva je rekla da ne zna ništa o tome. "Mislim da Dinkića ne podržavaju ni Rusi i ni Mišković". Upitana da prokomentariše to što je Dinkić novinaru NIN-a, tokom intervjua, pokazao papir na kojem je Dačić navodno napisao da "Rusi ne žele Tadića za premijera", odgovorila je: "Dinkić nikome nije pokazivao nikakve beleške Dačića. Na sastanku sa SPS smo pomenuli samo ekonomski program. Te Dačićeve beleške sigurno ne postoje".
Kalanovićeva je dodala da URS "sigurno neće ući u bilo kakvu vladu" i da je spreman da bude "opozicija u parlamentu, ali da neće biti opozicija državi".
"Nećemo ući u Vladu u kojoj uopšte nećemo biti u mogućnosti da utičemo na vođenje javnih finansija, jer ako se budu vodile kao danas i u proteklih šest godina, onda je sigurno da ta Vlada ne može da bude uspešna. Nova Vlada Srbije mora da vodi novu politiku, naročito u oblasti javnih finansija", rekla je ona.
Govoreći o programu nove Vlade koji je URS nedavno dostavio DS i SPS, rekla je da su se i lider SPS Ivica Dačić i predsednik DS Boris Tadić složili sa mnogim stvarima iz tog programa. URS je, kako kaže, predložio da se poveća proizvodnja, pruži podrška malim i srednjim preduzećima, kao i da se naplaćivanje PDV vrši kroz realizovanu naplatu, a ne pre nje.
"Ne znamo kakvo je stanje u javnim finansijama. Ti podaci se ne iznose javno. Evo nedavno smo čuli da je sve u redu i da će plate i penzije biti redovno isplaćivane", rekla je ona.
Na opasku voditeljke da je nemoguće da ona kao potpredsednica Vlade ne zna koliki je državni budžet, Kalanovićeva je odgovorila: "Okvirno znam kolika su dugovanja. Znam da je u budžetu katastrofalna situacija, ali ne znam koliko su tačna dugovanja prema proizvođačima".
Prema njenim rečima, G17 plus već šest godina ne utiče na finansije države.
"Mnogi se sa nostalgijom sećaju kada je 2005-06. Dinkić bio ministar i uveo redovne penzije, PDV... Međutim, kad kažemo da se ne slažemo sa zvaničnom politikom koja se vodi u vezi sa javnim finansijama, odmah nas optužuju da su to ucene jedne male stranke", kaže ona.
Finansijski konsultant iz Londona Nebojša Katić kaže da nikada ne bi dao URS i njihovom lideru Mlađanu Dinkiću da vode državne finansije.
"Ne bih im dao te resore jer su 12 godina imali veliki uticaj i taj uticaj je bio loš. Ne možete sedeti u Vladi šest godina, a da se se ne slažete sa njenim odlukama i smatrati da niste odgovorni za stanje u javnim finansijama. Ono što nam se sviđa pripišemo sebi, a ono što je loše dugome", istakao je on.
Katić je ocenio da je Vlada kolektivno telo i da svi njeni članovi moraju da rade kao tim. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je parcelizovana tako da je to nezamislivo u uređenim državama.
"Bojim se da , ako se sledeća vlada bude pravila po istom principu, da neće biti promena. Opet ćemo imati istu situaciju u kojoj će ministri kritikovati jedne druge", objasnio je on.
Profesor ekonomije Miodrag Zec smatra da se "političari u Srbiji ne udubljuju puno u stvari, već se bave politikom". Stranke su, prema njemu, politička preduzeća.
"Uvek idu na kratak rok. Kažu radićete manje, dobićete više... Ovde ko plaća, plaća sve više i više i tako se sistem raspada. Moramo da reformišemo državu. Svaljivanje tereta s jednih na druge - to je politika kratkog roka, koja će sve dovesti do bezizlaza. Moramo se vratiti na početak i videti šta mi to plaćamo. Ne možete imati tržišnu privredu sa političkim sistemom koji ne daje šansu", naglasio je on i dodao da je ovakav sistem može "samo kao aždaja da se hrani dodatnim zaduživanjem".
Da bi Srbija izašla iz teške situacije u kojoj se sada nalazi, prema Katićevoj proceni, mora da objasni zbog čega je tu gde je.
"Ono zbog čega će Srbija doći u još veće probleme nije stanje javnog duga, već stranog duga. S te strane uvek dolazi bomba. To je to zbog čega su Grčka i Irska u problemu. Srbija mora da smanji uvoz robe široke potrošnje, a ako to ne bude urađeno, sve ostalo će biti puke fraze", zaključio je on.