Vesti
Politika
Kacin: Reketiranje najveći problem, nema datuma pregovora
27.08.2012. 20:00
Izvor: Blic
Kacin: Reketiranje najveći problem, nema datuma pregovora
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da Beograd ove godine neće početi pregovore sa EU.
- Datum početka pregovora sigurno neće biti u ovoj godini, a biće objavljen onda kada Srbija pokaže dokaze da je spremna za proces ulaska u EU - rekao Kacin posle susreta sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom.
Evropski izvestilac izjavio je da su zloupotrebe države u procesu privatizacije i zloupotrebe člana 359, gde se, kako je rekao, radi o takozvanom reketiranju, jedan od glavnih razloga njegove posete Srbiji.
On je rekao da se svi oni koji su uspešni u Srbiji „prevaspitavaju i šalju na odmore kako bi razmislili da li im je jeftinije da plate reket ili da sede kući i pletu čarape“.
- To nije evropska Srbija i od toga se treba jasno ograditi - rekao je Kacin novinarima.
Evropski izvestilac je rekao da je danas posetio Autotransportno preduzeće (ATP) Vojvodina, a juče DTD „Ribarstvo“ i da su to investicije koje su potpuno čiste.
- To što se sada 'delije igraju' oko tih investicija, to su srpska posla i nas u Evropskoj uniji ne zanimaju. Takva Srbija ne može u EU i ne može dobiti datum početka pregovora - upozorio je Kacin.

Problem "Jugoremedije"
Osvrćući se na problem „Jugoremedije“, koja je na listi 24 sporne privatizacije u Srbiji koju je sastavio Evropski parlament, Kacin je kazao da se tu radi o borbi da se sačuva farmaceutska industrija u Srbiji i da su to, kako je rekao, kvalitetna radna mesta.
- Srbija ne može videti svoju budućnost u tome da sve kupuje vani i da svi odu na zavod za zapošljavanje. Treba nešto raditi i zaraditi i u Srbiji - rekao je on, dodajući da Srbiju treba neprestano ohrabrivati i podupirati one koji sopstvenim kapitalom i znanjem pokušavaju da sačuvaju rpostojeća radna mesta i otvore nova.
Kacin je, nakon obilaska zrenjanisnke fabrike lekova, poručio da bi Srbija konkretnim odlukama i postupcima trebalo da ubedi države članice EU da je posvećena poštovanju vlastith zakona i da neće dozvoljavati njihove zloupotrebe za indivudualne interese, suprotne interesima društva.
On je podsetio da su sada u pritvoru dve osobe na osnovu člana 359 Krivičnog zakonika. Taj član Krivičnog zakonika Srbije, koji se tiče zloupotrebe službenog položaja, prema rečima Kacina u poslednje vreme se često zloupotrebljava za vršenje različitih pritisaka na investitore u Srbiji.
- Oni koji su rekli "ne" dobili su mogućnost da duže vreme razmišljaju u samoći. To nije država Srbija i za takvu državu Srbiju nema mesta u EU - rekao je Kacin.
U konkretnom slučaju, kako je naveo, to što su dve osobe u pritvoru teško je razumeti, "neočekivano je i predstavlja poslednji grč vlasti koja je otišla ili odlazi".
- Ovde se radi o elementarnom pitanju na koje Srbija mora da odgovori - da li želi da ima vlastitu farmaceutsku industriju ili ne. Ako je odgovor ne, onda se dešava to što se dešava, ali ako želi da ima vlastitu farmaceutsku industriju, radna mesta, ako želi da širi proizvodnju mora da postupa drugačije – istakao je Kacin.
Predsednik Samostalnog sindikata "Jugoremedije" Vladimir Pecikoza rekao je da su radnici i akcionari te zrenjaninske kompanije upoznali Kacina sa problemima, među kojima su pogoni koji ne rade, cene lekova i distribucija, kao i sve što se dešavalo u vezi tog preduzeća poslednjih meseci.
Prema rečima Pecikoze, Kacin je obećao da će svoje utiske preneti predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministru pravosuđa Nikoli Selakoviću. On je izrazio nadu da će država pomoći "Jugoremediji" i da će u toku naredne dve sedmice doći do pomaka u razrešenju najvažnijih problema u slučaju tog preduzeća, dodavši da postoji investitor zainteresoivan za kupovini u ulaganje u to preduzeće.
Kako je precizirao, reč je o Dušanu Mladenu - biznismenu koji je došao iz SAD, i poručio da očekuje da će država prodati svoj deo od 42 odsto tom investitoru koji, kako je rekao, planira da "Jugoremediju" izvuče iz teške sitauacije. Pecikoza takođe smatra da bi Deuriću i Zlokasu trebalo omogućiti da se brane sa slobode.

Vojvodina "najveći argument" Srbije na putu ka EU
Kacin je ocenio da je Vojvodina "najveći argument" Srbije na njenom putu ka EU.
U osvrtu na odluku Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odluke da Vojvodina ima svoje predstavništvo u Briselu, Kacin je rekao da je to "suluda ideja" i istakao da ako već duži niz godina kancelariju mogu da imaju Niš i Kragujevac, ne vidi razloga zašto to ne bi mogla i Vojvodina.
Evropski izvestilac je kazao da misli da je vreme da se smire emocije i da se na čitavu situaciju gleda iz objektivne perspektive.
- To se odnosi i na Kosovo i očekujem da nova vlast neće na taj problem gledati sa istorijsko-emotivnog stanovišta - naveo je Kacin i naglasio da je pored političkog posebno bitan i ekonomski faktor jer je to, naglasio je, "jedini pravi put za stabilnost na Blakanu".
On je takođe podsetio da je Unija značajno povećala stredstva fondova za Srbiju i da je više od polovine ukupnih sredstava usmerenih Zapadnom Balkanu u fondovima EU namenjeno Srbiji.
- Siguran sam da će Vojvodina znati da aktivira ta sredstva, ali se bojim da drugi delovi Srbije nemaju ni ljudski, ni administrativni potencijal za aktiviranje tih sredstava - naveo je Kacin, ističući da su iskustva Vojvodine u tom pogledu dragocena za Srbiju.
Kacinov domaćin Ištvan Pastor je rekao da je proteklih nedelja bilo najava da pitanje Vojvodine treba internacionalizovati, čemu se on protivi.
- Za mene je ta reč sadržinski problematična. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizovati, jer se to pitanje ne može sakriti - kazao je Pastor, dodajući da je sa Kacinom danas razgovarao i o odlukama Ustavnog suda Srbije.

Sastanak s Kacinom dogovren pre hapšenja
Početkom avgusta, uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su zloupotrebile službeni položaj i oštetile "Jugoremediju" za oko 600.000 evra, među kojima su v.d. generalnog direktora Zdravko Deurić i v.d. direktora u "Luksol farmaciji" i "Panfarmu" Milan Zlokas. Sastanak radnika i akcionara sa Kacinom bio je dogovoren pre dva meseca, odnosno pre hapšenja i procesuiranja osumnjičenih za zloupotrebe.
Podsećamo, prva privatizacija "Jugoremedije" bila je u septembru 2002. kada je prodata vlasniku makedonske kompanije "Jaka 80", nedavno uhapšenom kontoverznom niškom biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju, uz obavezu investiranja koju on nije ispunio. Stefanović je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je oštetio farmaceutsku kuću "Srbolek".
Privatizacija je nakon niza radničkih protesta poništena, a radnici su se u aprilu 2007. vratili i peuzeli upravljanje preduzećem. Radnike "Jugoremedije" je u tim protestima predvodio tada sindikalni vođa Deurić, koji je kao vršilac dužnosti direktora uhapšen početkom avgusta ove godine.