Vesti
Politika
Politika čistih računa u regionu
13.09.2012. 20:00
Izvor: RTS
Politika čistih računa u regionu
Srbija će u regionu voditi "politiku čistih računa i čistih odnosa", narodi su se već pomirili, a to bi trebalo da slede i političari, rekao premijer Ivica Dačić u Sarajevu gde se sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i šefom diplomatije BiH Zlatkom Lagumdžijom. Dačić je u tom gradu učestvovao na konferenciji o sajber kriminalu.
Srpski premijer Ivica Dačić rekao je u Sarajevu da će Srbija u regionu voditi "politiku čistih računa i čistih odnosa" i da smatra da su se "narodi već pomirili", a da bi to trebalo da slede i političari. Dačić se u Sarajevu sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i šefom diplomatije BiH Zlatkom Lagumdžijom.
"Vreme je da povratimo poverenje u naše narode i međusobne odnose. Koliko to godina, decenija i vekova treba da prođe, pa da mi rešimo naše odnose i da se pomirimo. Mislim da su se narodi pomirili, možda političari nisu. Dužnost političara je da prate šta narod misli i Srbija će u regionu voditi politiku čistih računa i odnosa", istakao je Dačić.
Premijer je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma koji definiše Republiku Srpsku kao ravnopravni entitet. "Izmene tog spoorazuma nisu moguće bez saglasnosti sva tri naroda i dva entiteta. Mislim da je važno ovo što sam rekao", dodao je Dačić.
"Sarajevo ne bi trebalo da se ljuti na Beograd zbog specijalnih odnosa sa Banjalukom, kao što ni Banjaluka ne bi trebalo da se ljuti na Beograd zbog poseta Sarajevu, upravo zato što Srbija želi da ima čiste račune", rekao je Dačić.
Srbija, BiH i druge zemlje regiona trebalo bi da postupe kao druge evropske države koje vezuju zajednički interesi - članstvo u Evropskoj uniji, dodao je Dačić.
"Naš interes treba da bude da više nikad ne bude rata na ovim prostorima, da isti prostor iskoristimo kao prednost, da zajednički nastupamo u EU, kao region. Spreman sam za tu saradnju, nisam čovek koji želi da se raspravlja, da se vraća u prošlost, već sam za to da probamo da svi mi, kao i naši unuci i deca, imamo bolju budućnost", rekao je Dačić.
Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je da bi BiH i Srbija trebalo da rade na stabilnoj budućnosti putem kompromisa.
"Prošlost nećemo zaboraviti, ali treba da radimo na stabilnoj budućnosti, a to je moguće samo kroz dogovore i kompromise ", rekao je Izetbegović nakon što se, zajedno sa preostalom dvojicom članova Predsedništva, sastao sa Dačićem.
Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta svih zemalja na Balkanu trebalo bi da bude regionalna saradnja, kao i saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i na putu ka EU.
"BiH podržava Srbiju na putu evrointegracija, nama je to u interesu. Podržavamo stav Srbije po pitanju NATO, a nadamo se da i Srbija podržava stav BiH kada je reč o članstvu u toj organizciji", naveo je Izetbegović i dodao da je sa Dačićem razgovarao i o otvorenim pitanjima, o granicama, iskorišćavanju hidropotencijala Drine i drugim pitanjima.
Posle susreta sa Dačićem Lagumdžija je rekao da se sa srpskim premijerom dogovorio da se u narednom periodu da novi zamah bilateralnim odnosima i pokrenu pitanja koja su u procesu rešavanja već godinama.

Region protiv sajber kriminala
Premijer Srbije je prethodno učestvovao na konferenciji o sajber kriminalu, na kojoj su učestvovali i ministri unutrašnjih poslova BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Turske. Konferenciju je otvorio ministar unutrašnjih poslova BiH Sadik Ahmetović, koji je ukazao da je visokotehnološki kriminal globalna pretnja.
Ahmetović je poručio da je njegova zemlja odlučna da strateškim pristupom, usaglašenim i koordinisanim delovanjem svih nadležnih institucija i agencija razvije i iskoristi kapacitete i potencijale za efikasnu borbu protiv svih oblika sajber kriminala, na državnom i međunarodnom nivou.
Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je MUP Srbije u poslednjih pet godina otkrio 4.570 krivičnih dela visokotehnološkog kriminala, među kojima je 59 krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka.
Dačić se zauzeo za unapređenje međunarodne i regionalne saradnje u borbi protiv visokotehnološkog kriminala jer, kako je upozorio, najnovije informacione i telekomunikacione tehnologije sve više se koriste u izvršenju krivičnih dela, ali i u međusobnoj komunikaciji između članova kriminalnih grupa.
Govoreći o koracima koje je MUP preduzeo u borbi protiv visokotehnološkog kriminala, Ivica Dačić je podsetio na akciju "Armagedon" - koju je opisao kao "akciju trajnog karaktera", zbog zloupotrebe različitih Internet servisa za ostvarivanje kontakta sa decom i maloletnim licima, njihovu zloupotreba u virtuelnom prostoru i širenje materijala nastalog zloupotrebom dece.
Kad je reč o zloupotrebi platnih kartica, MUP je sproveo akciju "Esperanto". "Novi pojavni oblici krivičnih dela računarske prevare i falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, gde se platne kartice u fizičkom obliku ne pojavljuju, već se zloupotrebljavaju samo elektronski podaci koji se nalaze na njima, polako preuzimaju primat kada je aktivnost kriminalaca i organizovanih kriminalnih grupa koje se bave visokotehnološkim kriminalom u pitanju", dodao je Dačić.
Dačić je razgovarao na marginama međunarodne konferencije sa makedonskom koleginicom Gordanom Jankulovskom. Dačić i Jankulovska su ocenili da su odnosi dve zemlje dobri i složili se da su kao susedi usredsređeni jedni na druge zbog čega je potrebno proširiti međusobnu podršku i pokrenuti nove inicijative.