Vesti
Društvo i ekonomija
Nema razloga za paniku zbog nikla
17.09.2012. 20:00
Izvor: RTS
Nema razloga za paniku zbog nikla
Ne postoji razlog za paniku građana zbog najavljenog istraživanja nikla na teritoriji Srbije, jer eksploatacija nije planirana u skorije vreme, poručuje resorno ministarstvo. Najava ministra Milana Bačevića da će početi ekspolatacija tog metala na više lokacija, među kojima je i Topola, izazvala uznemirenje u tom gradu.
Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja saopštilo je da ne postoji razlog za zabrinutost građana zbog najavljenog istraživanja nalazišta nikla na teritoriji Srbije, jer eksploatacija nije planirana u skorije vreme.
"Ministarstvo posebno ukazuje na činjenicu da ne postoji ni jedan opravdan razlog za paniku, s obzirom da je čitava priča o eksploataciji na dugom štapu", navodi se u saopštenju i ističe da istraživanja moraju biti u saglasnosti sa zaštitom i očuvanjem prirodne sredine, a pre svega zdravlja ljudi.
Istaknuto je i da resorno ministarstvo ne poseduje informacije o masovnom pomoru stanovnika u zemljama u kojima se vrši prerada i eksploatacija nikla, kao što su Turska, Rusija i Amerika.
"Takođe je sasvim izvesno da pomenute zemlje ne bi žrtvovale veliki broj svojih stanovnika zbog nečega što se zove eksploatacija i prerada nikla", navodi se saopštenju.
U saopštenju ministarstva se ističe da se radi na obradi postojećih i prikupljanju novih informacija u vezi istraživanja i prerade nikla u Srbiji, nakon čega će biti objavljeno zvanično saopštenje.
"Reč je isključivo o istraživanjima, na koja imaju pravo svi koji apliciraju u okviru pravnih normi i ukoliko postoji prostor za istraživanje", ističe se u Ministarstvu.
Podseća se i da je ministar Milan Bačević više puta naglašavao da će se truditi da omogući realizaciju strateški važnih projekata, koji će Srbiji doneti prosperitet, ali nikako na uštrb nacionalnh interesa.
"Kroz pronalaženje strateških partnera i dalje će se zalagati da većinski vlasnik bude država, a kroz izradu novog zakona o geološkim istraživanjima u rudarstvu radiće i na zaštiti naših prirodnih dobara i zaustavljanju njihovog daljeg rasipanja", navodi se u saopštenju.
Najava ministra Milana Bačevića da će u Srbiji početi ekspolatacija nikla na više lokacija, među kojima je i Topola, izazvala je uznemirenje u tom šumadijskom gradu.
Kako je izjavio predsednik te opštine Dragan Jovanović, još 2005. godine firma "Dinara Nikl" pokušala je da istražuje lokacije na ovom prostoru, ali je to na silu sprečeno.
On je rekao da bez saglasnosti lokalne samouprave ne mogu nikakvi radovi da se obavljaju i ako to neko pokuša fizički će biti sprečen i neće se dozvoliti izgradnja bilo kakvih postrojenja za preradu nikla.
"Želimo saradnju i istražne radove da i sami vidimo kakvih ruda i u kojim količinama ima na našem području, ali ne želimo da se bilo šta gradi što će ugroziti životnu sredinu", rekao je Jovanović.