Vesti
Društvo i ekonomija
Petrović: Evroobveznice vraćaju poverenje
30.09.2012. 14:00
Izvor: mondo.rs
Petrović: Evroobveznice vraćaju poverenje
Srbija prodala evroobveznice u vrednosti milijardu dolara, a najveća dobit je iskazano poverenje investitora.
Savetnica ministra finansija i privrede Dragijana Petrović izjavila je danas da najveća dobit od prodaje milijardu dolara u evroobveznicama nije samo dobra kamata, nego i vraćanje poverenja u Srbiju i njenu novu ekonomsku politiku koju planira da sprovodi.
"Imali smo dosta razgovara sa investitorima i objašnjavanja, a oni su stekli dovoljno poverenja. Najveća dobit ove milijarde u stvari je, ne samo što je dobra kamata koju smo postigli, nego i vraćanje poverenja u Srbiju i njenu novu ekonomsku politiku koju planira da sprovodi", rekla je Petrović za B92.
Ona je navela da svako zaduživanje koje ide za pokriće budžetskog deficita i koje najvećim delom ide u potrošnju nije suštinski dobro, dodajući da Srbija i danas otplaćuje dugovanja nekih prethodnih zaduživanja.
"Ali ako ste u situaciji da bi obezbedili normalno funkcionisanje države i isplatu plata i penzija i servisiranje tih prethodnih dugova prosto morate da se zadužite. Srbija nije imala drugu poziciju i mogućnost nego da se zaduži i emituje tu milijardu evroobveznica sa veoma dobrom kamatnom stopom, odnosno prinosom od 6,6 odsto", navela je Petrović.
Prošle godine, kako je dodala, cena je bila 7,5 odsto, a ove godine je postignuta cena od 6,6 odsto.
"Imali smo teži zadatak u emitovanju i prodaji ovih evroobveznica jer nismo imali ni aranžman sa MMF-om, a to smo imali prošle godine. Takođe, imamo mnogo lošije makroekonomske pokazatelje, mnogo veći dug i mnogo veći budžetski deficit, a ipak smo uspeli da prodamo po mnogo povoljnijoj ceni i da animiramo veliki broj investitora", naglasila je Petrović.
Za evroobveznice je, kako je dodala, bilo zainteresovano oko 200 investitora i oni su hteli da kupe 4,3 milijarde naših obveznica, ali je emitovana samo milijarda.
Petrović je kazala da nove mere mogle da daju rezultat za dva meseca, ali da su vođeni vrlo odgovorni razgovori sa investitorima o naasim problemima i planovima kako da se oni reše.
"Tako da smo dobili poverenje tih investitora i oni su u stvari kupili ta buduća očekivanja i buduću fiskalnu politiku koju vlada ove države treba da vodi", zaključila je Petrović.