Vesti
Politika
Bez zvaničnog zahteva za vraćanje viza
15.10.2012. 20:00
Izvor: RTS
Bez zvaničnog zahteva za vraćanje viza
Mere za zaustavljanje lažnih azilanata, a ne ponovno uvođenje viza – to će, na zahtev četiri zemlje članice, biti tema zasedanja Saveta ministara za pravosuđe i unutrašnje poslove, 25. oktobra. Ukidanje viza je jedina konkretna stvar koju su građani Srbije videli od EU u poslednjih nekoliko godina i njihovo ponovno uvođenje ostavilo bi teške posledice, upozorava premijer Ivica Dačić.
Četiri zemlje Evropske unije zatražile su da se na zasedanju Saveta ministara za pravosuđe i unutrašnje poslove 25. oktobra razmotre hitne mere za zaustavljanje naglog priliva "lažnih azilanata", naročito iz Srbije i Makedonije, ali nije zatraženo ponovno uvođenje viza za državljane tih zemalja, potvrđeno je agenciji Beta.
Zvaničnici u Evropskoj komisiji, međutim, upozoravaju da je "novonastala situacija ozbiljna", a da će redovni izveštaj o režimu EU bez viza iduće nedelje biti podnet Savetu ministara.
U Briselu objašnjavaju da su Nemačka, Francuska, Švedska i Luksemburg u pismu Evropskoj komisiji zatražile da se u Evropskom parlamentu ubrza usvajanje mehanizma koji Komisiji omogućava da, na zahtev nekih članica, "u izuzetnim situacijama" bude privremeno ukinut bezvizni režim ulaska na šengensku teritoriju građanima nekih država.
To se može dogoditi u slučajevima naglog porasta neopravdanih zahteva za azil, odnosno kad Evropska komisija i Savet ministara procene da je ugrožena bezbednost EU.
U Luksemburgu će 25. oktobra Evropska komisija Savetu ministara za pravosuđe i unutrašnje poslove podneti treći izveštaj o nadzoru EU režima bez viza za državljane zemalja Zapadnog Balkana.
Nemački političari, među kojima se naročito ističe bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman, poslednjih dana glasno su zahtevali da se zbog povećanja broja azilanata ponovo uvedu vize za građane Srbije i Makedonije.

Dačić: Platićemo troškove za azilante
Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je da bi ponovno uvođenje viza ostavilo teške posledice za Srbiju, ali i Evropsku uniju i predložio da Srbija plati troškove za 10.000 azilanata koji su u Evropi.
"Reč je o manje od 10.000 azilanata u celoj Evropi. Mi ćemo za tih 10.000 platiti troškove jer bi to bila manja šteta za Srbiju nego ukidanje viza", rekao je Dačić novinarima u pauzi skupa o trgovini ljudima u jugoistočnoj Evropi.
Premijer je istakao da je vizna liberalizacija jedina konkretna stvar EU koji su građani Srbije videli u poslednjih nekoliko godina.
Dačić je rekao da među azilantima koji odlaze u Evropu najviše ima Roma i Albanaca i da je potrebno promeniti sredinu u kojoj oni žive, što je drugoročan proces.
"Da izbacujemo Rome i Albance iz autobusa, to ne bi odobrila Evropska unija", rekao je Dačić i dodao da je Srbija zatržila spisak imena ljudi koji su otišli u Evropu da traže azil.
Premijer je istakao da će učiniti sve kako ne bi bila ukinuta vizna liberalizacija i da će to biti tema svih njegovih razgovora sa zvaničnicima EU.
U utorak ili sredu Dačić bi trebalo da se sastane s radnom grupom za pitanja lažnih azilanata.
"Dosta smo uradili zajedničkog (Srbija i EU) i ne znam zašto bi neko koristio Srbiju i Makedoniju kao primer za države kojima treba da se ukinu vize", istakao je Dačić.

Vučić: Bezvizni režim nije ugrožen
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da je uveren da bezvizni režim Srbije neće biti ugrožen, i da će problem sa azilantima biti rešen.
"Problem sa azilantima postoji, ali će on biti rešen", rekao je Vučić i najavio da će kontrola azilanata biti pojačana.
Prema njegovim rečima broj azilanata je, ipak, smanjen.
Vučić je rekao da je pre dva dana razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Hajncom Vilhelmom i da je uveren da neće biti ukidanja bezviznog režima Srbiji.
"Postoji bojazan, ali sam uveren da se to neće dogoditi", naglasio je i objasnio da pitanje azilanata nije političke, već tehničke prirode i da se mora voditi računa da "tim ljudima ne budu kršena ljudska prava".