Vesti
Politika
Dačić o nastavku dijaloga sa Prištinom
18.10.2012. 20:00
Izvor: RTS
Dačić o nastavku dijaloga sa Prištinom
Premijer Ivica Dačić sastaće se sutra u Briselu sa Ketrin Ešton i razgovarati o nastavku dijaloga sa Prištinom. Srbija nastavlja put ka EU, iako to nije ni jednostavno ni lako, jer je suočena sa uslovima koji nisu standardni, istakao premijer Srbije.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se sutra u Briselu sastati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i razgovarati o nastavku dijaloga sa Prištinom.
"Ne bežim od razgovora ni brzog rešenja, ali nećemo priznati nezavisnost Kosova u zamenu za datum početka pregovora sa EU. Spremni smo za dijalog sa Prištinom i EU, ali je naš uslov da to budu statusno neutralni razgovori", rekao premijer Ivica Dačić.
"Jedino na čemu insistiramo – nema nikakvih tajnih sastanaka. Ja ništa ne želim da krijem od našeg naroda. Sve što radimo, radićemo javno", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom.
Premijer je ocenio da su situacija i uslovi u kojima se nastavlja dijalog teški, ali da treba pokušati. "Narod nas je birao da preuzimamo odgovornost, a ne da je prebacujemo na drugog", kaže Dačić.
Prema njegovim rečima, ova Vlada Srbije opredeljena je za mirno rešavanje odnosa Beograda i Prištine, jer želi kompromisno i pravedno rešenje, koje će uvažavati legitimne interese Srba i Albanaca na Kosovu.
Pored susreta Eštonove i Dačića za sutra u Briselu planiran je i sastanak visoke predstavnice EU i sa Hašimom Tačijem, kosovskim premijerom, saopštio je večeras Kabinet Eštonove.
Premijer Srbije je ranije rekao da Srbija nastavlja put ka Evropskoj uniji, iako to nije ni jednostavno ni lako, jer je suočena sa uslovima koji nisu standardni i najavio da će na sednici Vlade biti doneta odluka da li će Srbija učestvovati u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
"Srbija ide ka EU, a to nije jednostavno i nije lako jer na tom putu ima uslove koji nisu standardni. Ja bih voleo da mi kao Norveška razgovaramo sa EU o ribarstvu, iako mi norveški ambasador kaže da ni ti pregovori nisu baš laki, ali ne verujem da su teži od pregovora o Kosovu", rekao je Dačić.
Premijer Srbije naglasio je da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom "ako treba i sutra" i da ne beži ni od jedne teme niti od jednog sagovornika iz Prištine.
"Nećemo da nas optuže da mi kočimo dijalog i potpuno je deplasirana priča da nećemo da razgovaramo zbog nekoga sa druge strane", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, Vlada u svakom slučaju ostaje posvećena evropskom putu i nastavku dijaloga.
"Insistiramo na mirnom rešavanju svih sporova i problema tražeći zajednički imenitelj kako da nastavimo put u EU, a da istovremeno zaštitimo naš nacionalni interes", istakao je Dačić.
Premijer je rekao da sutra neće biti održan sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem na kome bi on mogao da bude određen za šefa pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine.

Zahvalnost za pomoć
Dačić je zahvalio Norveškoj, ali i Evropskoj uniji u celini na velikoj razvojnoj pomoći koju je Srbija dobila u poslednjih 10 godina ističući da ona iznosi 2,5 milijardi evra.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije apsolutno podržava projekte koji se finansiraju iz tih razvojnih sredstava, naročito one usmerene na razvoj civilnog društva i institucija sistema u Srbiji.
Dačić je istakao i da ta sredstva pomažu reformu društva i usklađivanje sa evropskim standardima.
"Cilj treba da bude da pregovore sa EU dočekamo spremni, sa harmonizovanim zakonodavstvom i zakonima koji se primenjuju, a ne da reformu zakonodavstva i prilagođavanje evropskim standardima započnemo tek kad dobijemo datum za početak pregovora o članstvu u EU", poručio je Dačić.
Norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da pomaže Srbiji, pre svega u procesu evrointegracija i reforme javne uprave, ali i razvoja lokalnih zajednica.
Predsednik Odbora za evropske integracije Milica Delević izrazila je zadovoljstvo što su kao prioriteti pomoći određene tri oblasti, ljudska prava i nediskriminacija, socijalno uključenje manjina i ranjivih grupa i antikorupcija i transparentnost.
"Ovi projekti doprineće izgradnji tolerantnijeg društva u Srbiji", ocenila je Delevićeva.