Vesti
Društvo i ekonomija
Bez jeftinijih kredita i većih plata u 2013.
01.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Bez jeftinijih kredita i većih plata u 2013.
Privredni rast od dva odsto, koliko očekuje Vlada, odnosno tri odsto koliko projektuje NBS, neće biti dovoljan da u 2013. dođe do otvaranja radnih mesta, nti će biti većih plata i jeftinijih kredita .
- Očekujemo da se zaustavi rast nezaposlenosti, a onda narednih godina da dođe do postepenog zapošljavanja - kazao je juče ministar Dinkić. On je na 9. privrednoj konferenciji Rajfajzen banke objasnio da Vlada svoje prognoze o privrednom rastu dogodine bazira na izvozu „Fijatovih“ automobila u iznosu od oko dve milijarde. Sem toga, država će, tvrdi Dinkić, plaćati privredi na 45 dana, pa će onda oni imati novca da izmiri svoje dobavljače. Uz to, u Ministarstvu finansija se razmišlja o otpisu ili privremenom mirovanju kamate na poreski dug za redovne platiše poreza.
NBS još optimističnije gleda na rast BDP-a dogodine.
- Oko 1,5 procentnih poena će rastu doprineti poljoprivreda, jedan procentni poen automobilska industrija i još pola procentnog poena druge grane privrede - objašnjava guvernerka Jorgovanka Tabaković.
Međutim Rajfajzen banka očekuje da domaća ekonomija poraste svega jedan odsto u 2013, dok David Banjai, direktor fabrike „Bol pekadžing“, kaže za „Blic” da je pitanje hoće li rasta dogodine uopšte biti.
Kako su „Blicu” rekli ekonomisti i bankari, ni po udžbeniku nema zapošljavanja dok rast BDP-a ne bude iznad tri odsto.
Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, ni ne očekuje jeftinije kredite jer „kako mogu biti krediti po ceni od tri odsto kad su kamate na štednju pet?”

Petrović: Nema mesta za zaduživanje
Dinamika po kojoj se Srbija zadužuje je vrlo opasna i ako nastavi ovim tempom izbiće na prvo mesto u regionu, upozorio je Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF. Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, naveo je da je već nivo od 65 odsto duga u odnosu na BDP-a kritičan. „Država nema prostora da se dalje zadužuje“, naveo je Petrović.