Vesti
Politika
Poslanici danas razmatraju amandmane na izmene Zakona o NBS
05.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Poslanici danas razmatraju amandmane na izmene Zakona o NBS
Skupština Srbije danas će nastaviti aktuelnu sednicu razmatranjem amandmana na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, nakon čega bi trebalo da se i izjasni o njima.
U načelnoj debati o izmenama tog zakona prošle sedmice guvernerka Jorgovanka Tabaković je istakla da će izmene omogućiti usklađivanje s propisima EU i obezbeđivanje kontinuiteta u radu organa te institucije i objasnila da su primedbe međunarodnih finansijskih institucija bile opravdane i da je do njih došlo zbog "neprezicnog prevoda".
Ona je precizirala da je do nejasnoća došlo zbog reči odgovornost - koja je izvan Srbije shvaćena kao stavljanje pod kontrolu i nadzor narodne banke, a u stvari znači polaganje računa banke državi.
Takođe, kako je rekla, pogrešno je shvaćena reč statut, odnosno da je guverner po novom zakonu pre donošenja odluka mora da traži dozvolu parlamenta za to.
Opozicione stranke oštro su kritikovale predložene izmene, ocenjujući da su one kozmetičke i da ne otklanjaju primedbe EU koje su iznete pre tri meseca kada je Skupština Srbije prvi put usvojila izmena Zakona o NBS i time štete evrointegracijama zemlje.
Ukazujući da su Evropska komisija i centralna evropska banka već iznele neke primedbe na nove izmene tog zakona, opozicija je kritikovala i to što su izmene predložene po hitnom postupku, ali i zbog toga što je na čelu NBS "politička ličnost".
Opozicione DS, LDP, DSS i LSV najavile su da neće podržati predlozene izmene - demokrate, liberali i LSV su to obrazložili stavom da se tim izmenama ne otklanjaju primedbe koje je EU iznele još pre tri meseca, već i dalje udaljavaju Srbiju od važnih propisa EU, dok D S S ističe da je problem što se ne postižu proklamovani ciljevi - personalna i nezavisnost institucije.
Odgovarajući na pitanje opozicije šta je EU negativno ocenila u novim izmenama, Tabaković je objasnila da je sporna jedino još sudska zaštita razrešenih funkcionera NBS, što je uređeno članom 10, pre svega zato što je sudska zaštita različito uređena u Srbiji, a različito u EU.
Za DS i DSS je posebno sporan član 10, pa su tražili njegovo brisanje - demokrate jer smatraju da je on protivustavan, "jer se razrešenim funkcionerima prvo daje mogućnost na ustavnu žalbu, a odmah potom se i uskraćuje", dok DSS ističe da po Ustavu Srbije samo sudije i tužioci imaju pravo na ustavnu žalbu, ali ne i funkcioneri NBS.
Skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava na sednici u petak je prihvatio jedan amandman na te izmene i to na član 10, a pedsednica Odbora Vesna Kovač rekla je da prihvaćeni amandman znači uskladijivanje sa Ustavom.