Vesti
Društvo i ekonomija
Jovanović na tenderu sa dve povezane firme
22.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jovanović na tenderu sa dve povezane firme
Na javnom pozivu za zakup fabrike testenina subotičke „Fidelinke“, koja je u stečaju, firmi Čedomira Jovanovića “Agroposlovi” koja je i pobedila na konkursu, rival je bilo preduzeće “Autsorsing menadžment solušn grup” (AMSG), čija je većinska vlasnica Tatjana Levinskaja na više načina povezana sa liderom Liberlano-demokratske partije.
Prema podacima koje je objavio antikorupcijski sajt "Pištaljka", na tender za zakup proizvodnog dela „Fidelinke“ javilo se i preduzeće AMSG registrovano na istoj adresi kao i „Agroposlovi“.
O povezanosti Jovanovića i Levinskaje govori i podatak da je ona direktorka preduzeća SHFS u kojoj Jovanović ima udeo od 45 odsto.
S druge strane, SHFS je većinski vlasnik “Agroposlova”, gde je direktor supruga lidera LDP Jelena Jovanović. Osim te povezanosti, Levinskaja je takođe i jedan od donatora LDP, za predsedničke i parlamentarne izbore LDP uplatila je donacije od ukupno sedam miliona dinara.
Firma „Agroposlovi“ zakupila je za oko 15.000 evra mesečno i tri mlina od „Fidelinke“. Uz to je dobila i žig, odnosno brend firme bez nadoknade.
Stečajni upravnici „Fidelinke“, koji su to omogućili, juče se nisu javljali na telefon.
Lider LDP juče nije komentarisao te navode, ali je pozvao vladajuću većinu da donese zakon o ispitivanju imovine političara i ispita svakog na političkoj sceni, uključujući i njega samog.
Advokatska kancelarija „Lazarević i Pršić“, koja zastupa „Agroposlove“, saoštila je da je Jovanovićeva firma pobedila zato što je dala najbolju ponudu i da je ceo postupak bio zakonit.