Vesti
Politika
LSV: Izmeniti Zakon o lustraciji
15.01.2013. 12:00
Izvor: b92
LSV: Izmeniti Zakon o lustraciji
Beograd -- LSV će zatražiti da se na dnevni red parlamenta po hitnom postupku uvrsti i izmena Zakona o lustraciji, kaže šef poslaničke grupe LSV Bojan Kostreš za "Danas".
On je rekao da će LSV u naredne dve sedmice zatražiti da se važenje ovog propisa produži sa 10 na 20 godina ili na neodređeno vreme.
Prema njegovim rečima, nijedno društvo ne može da ide dalje ukoliko se događaji iz prošlosti ne rasvetle i ukoliko ljudima koji su svojim političkim delovanjem ugrozili državu ne bude zabranjeno obavljanje javnih funkcija.
Međutim, kao najveći problem u ovom slučaju javlja se politička podrška drugih poslaničkih grupa. Pre dve godine, kada je ova stranka takođe zahtevala izmenu Zakona o lustraciji, podršku su joj pružile samo Demokratska stranka, Stranka vojvođanskih Mađara i Liberalno-demokratska partija, što je bilo nedovoljno za usvajanje njihovog predloga.
"Ne znamo kakvu ćemo podršku imati ovog puta. S obzirom na iskustvo nismo sigurni da ćemo imati potrebnu većinu za usvajanje zakona", naglašava Kostreš.
Sagovornici "Danasa", predstavnici političkih stranaka u Skupštini Srbije, imaju podeljena mišljenja o Zakonu o lustraciji. I dok će predstavnici Demokratske stranke narednih dana razmatrati mogućnosti vezane za ovaj zakon, predstavnici najveće stranke na vlasti, Srpske napredne stranke, ali i Socijalističke partije Srbije, o ovom zakonu ni ne razmišljaju.
Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, kaže za "Danas" da će ova stranka u narednim danima razmatrati mogućnosti vezane za Zakon o lustraciji.
"Loše je što Zakon o lustraciji nikada nije primenjen. Neozbiljno je da država i skupština donesu akt, a da se on onda godinama ne primenjuje. Sa druge strane, ukoliko bi se zakon sada primenio, pitanje je ko bi od sadašnjih predstavnika Vlade Srbije ostao na svojim mestima", ističe Stefanović.
Prema njegovim rečima, u Zakon o lustraciji bi osim izmena o produženju važenja sa 10 na 20 godina, trebalo uvrstiti i dodatne članove.
"Ukoliko ovako postojeći zakon nije nikada primenjen u praksi, pitanje je da li bi on bio primenjiv i kada bi njegov rok važenja bio produžen. Zato u njega treba uvrstiti i neke dodatne članove kako bi on bio kvalitetniji", smatra Stefanović.
Zoran Babić, poslanik Srpske napredne stranke, kaže za "Danas" da u redovima ove stranke nije razgovarano o Zakonu o lustraciji. Prema njegovim rečima, poslanici i funkcioneri ove stranke bave se "životnim temama“ i zakonima, koji Srbiji treba da obezbede brži izlazak iz krize, a građanima bolji materijalni položaj.
"Kada i ukoliko Zakon o lustraciji bude ušao u skupštinsku proceduru, bilo na osnovu predloga Vlade Srbije ili pojedinih političkih stranaka, opredelićemo se da li ćemo ga podržati i šta ćemo preduzeti", ukazuje Babić.
Neđo Jovanović, poslanik Socijalističke partije Srbije, kaže da SPS neće u Skupštini Srbije predlagati produženje važenja Zakona o lustraciji sa 10 na 20 godina.
"Ukoliko neka druga stranka bude zahtevala tako nešto, razmotrićemo predlog i doneti odluku. Zakon o lustraciji je izgubio svaki smisao i svrhu, kako u načinu na koji je donet tako i po samom tekstu zakona, a o tome svedoči i činjenica da ovaj zakon od kada je donet nije nikada primenjivan", ukazuje Jovanović.
Bojan Đurić, poslanik LDP, kaže za "Danas" da su Zakon o lustraciji ignorisali svi koji su vodili vlast od 2004. i to namerno. On dodaje da će LDP insistirati u parlamentu da se sve ne završi tihim istekom roka primene zakona.
"Međutim, nismo toliko naivni pa da poverujemo da će dalju primenu zakona podržati oni koji danas vode Srbiju, sa značkom ili bez bedža, a vrhove njihove kadrovske politike predstavljaju razni Drecuni i Vulini. Koštunica, koji je i bio restaurator starog režima i došao na vlast podrškom onih koji su bili fotorobot zrelih za lustraciju. Naravno da zakon nije poštovao ni Dačić, nisu ni DS i Boris Tadić, jer im je bio prepreka za politiku kohabitacije, velikih kompromisa i ritualnih pomirenja zarad viših ciljeva koji su u međuvremenu jeftino prokockani. Zakon je tužna, ali logična slika degeneracije srpske politike u poslednjih osam godina", ističe Đurić.