Vesti
Društvo i ekonomija
Ponovo odložen početak gradnje „Južnog toka“
25.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Ponovo odložen početak gradnje „Južnog toka“
Mesec dana od prvobitno najavljenog početka izgradnje gasovoda "Južni tok" još se ne zna tačan datum početka radova na deonici kroz Srbiju. Prema saznanjima "Blica", očekuje se da će izgradnja "Južnog toka" početi krajem marta.
Vlada Srbije je danas utvrdila Predlog zakona o međunarodnom sevovodu za ruski gas "Južni tok", prenela je Beta. Taj zakon bi trebalo da ubrza eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju deonice tog gasovoda u Srbiji.
- Cilj donošenja zakona je da se ubrzaju sve procedure i postupci dobijanja dozvola potrebnih za gradnju takvog infrastrukturnog objekta. Zakon će pomoći da se mnogi rokovi skrate, a da se ne ponište oni zakoni koji već važe - kažu za "Blic" u Ministarstvu energetike.
Ovaj zakon često je nazivan i leks specijalis, jer će njegovim usvajanjem u Skupštini "Južni tok" dobiti status projekta od nacionalnog značaja. Na taj način će se onemogućiti da visoki zahtevi za obeštećenje za prolazak gasovoda uspore gradnju, što se dešavalo sa drugim infrastrukturnim projektima.
- U Srbiji ima najmanje 50.000 parcela preko kojih gasovod treba da pređe. U takvom galimatijasu bi se mogao pojaviti veliki broj zahteva vlasnika koji bi hteli da pravo prvenstva naplate skuplje od tržišne vrednosti, što će zakonom biti onemogućeno - kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas.
On napominje da je mali procenat zemljišta gde treba sprovesti eksproprijaciju i da se to odnosi pre svega na gradnju kompresorskih stanica i drugih objekata koji će biti podignuti na trasi.
Sam početak gradnje "Južnog toka" u Srbiji nekoliko puta je odlagan. Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa", najavljivao je da će gradnja deonice kroz Srbiju početi oko 20. decembra prošle godine.
Početkom januara, Milan Bačević, ministar rudarstva, rekao je da je početak izgradnje pomeren na zahtev "Srbijagasa" kao operativnog nosioca posla, jer se čeka dolazak predstavnika Ruske Federacije koji bi prisustvovao svečanosti. Iako je Bačević najavio da bi izgradnja "Južnog toka" mogla da počne do kraja januara, ni taj rok ne čini se izvesnim.
Izgradnja vredna 1,7 milijardi evra
Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja ranije je pripremilo prostorno-planska dokumenta za gasovod "Južni tok", čija će izgradnja koštati oko 1,7 milijardi evra i koji će uposliti najmanje 2.000 radnika. Deonica kroz Srbiju biće duga 470 kilometara i prolaziće kroz 21 opštinu i 11 gradova, a država će imati 49 odsto udela u vlasništvu.