Vesti
Politika
Kosovo se brani u Mjanmaru i Vijetnamu
21.02.2013. 12:00
Izvor: Vesti Online
Kosovo se brani u Mjanmaru i Vijetnamu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić otputovao je u Jugoistočnu Aziju, gde će do 2. marta boraviti u poseti Mijanmaru, Laosu, Kambodži i Vijetnamu, saopštilo je ministarstvo. Kako je rečeno, o značaju posete ovom regionu govori i činjenica da su predviđeni susreti ministra Mrkića sa najvišim državnim rukovodiocima zemalja domaćina. Inače, ove četiri zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova.
“Poseta će predstavljati priliku da se osnaži politički dijalog na visokom nivou o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, zatraži dalja podrška za stavove i politiku naše zemlje, kao i da se analiziraju konkretne mogućnosti za unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje“, piše u saopštenju.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, podseća na izjavu ministra Mrkića da će nastaviti praksu njegovog prethodnika Vuka Jeremića, “te nije iznenađenje što boravi u Jugoistočnoj Aziji“. Simić ističe za “Danas“ da su zemlje trećeg sveta osetljive na pritisak velikih sila, pa tako i kada se radi o priznavanju nezavisnosti Kosova.

- Ako dođe do daljeg priznavanja kosovske nezavisnosti, prešla bi se granica od 100 zemalja, pa bi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija bilo više pritisaka da i ostale države koje to nisu učinile, učine - objašnjava Simić.

Ministar Mrkić je, ukazuje Simić, karijerni diplomata i sprovodi spoljnu politiku koja se dogovara u Nemanjinoj 11 i na Andrićevom vencu. Sagovornik lista ukazuje da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije “doživelo silne kadrovske promene i da jedino što može da ponudi jesu tehničke usluge“.

U saopštenju ministarstva se navodi i da je tokom posete planirano i potpisivanje više bilateralnih sporazuma o saradnji sa zemljama domaćinima, “kojima će se dodatno potvrditi tradicionalno dobri odnosi i ojačati okviri za pospešivanje saradnje“.


“Region Jugoistočne Azije, i pored globalne ekonomske krize, ubrzano se razvija i poslednjih godina beleži stabilan ekonomski rast od blizu šest odsto godišnje, a mogućnosti za saradnju sa zemljama u ovom delu sveta i značajnije prisustvo naše privrede na njihovim tržištima su realne i potencijalno značajne“, ističe se u saopštenju.