Vesti
Društvo i ekonomija
Državni vrh o sudbini "Železare Smederevo"
28.02.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Državni vrh o sudbini "Železare Smederevo"
Premijer Ivica Dačić potvrdio je da će u naredna dva dana biti održan sastanak državnog vrha o "Železari Smederevo".
Dačić je novinarima u Palati Srbija kazao da će se na tom sastanku razmatrati svi planovi vezani za železaru imajući u vidu da nema više vremena za čekanje.
Prema njegovim rečima, "treba da se napravi analiza šta sve sada imamo kao mogućnosti i koje su alternative kako bi se došlo do jedne održive situacije".
Sastanak će biti sutra ili prekosutra, rekao je Dačić, napominjući, međutim, da to nije nikakav poseban sastanak, jer u državnom vrhu sve funkcioniše jednostavnije nego što se misli, što znači da se članovi vlade svakodnevno čuju, konsultuju, viđaju i održavaju sastanke.
Premijer je obasnio da je juče o "Železari Smederevo" razgovarao sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, koji je zatražio da se zakaže sastanak sa predsednikom Republike.
O sastanku državnog vrha obavešteni su i predstavnici sindikata "Železare Smederevo".
Predsednik Nezavisnkog sindikata, Mileta Gujaničić, rekao je za Tanjug da su sindikate o tome informisali predstavnici menadžmenta železare sa kojima su danas razgovarali.
"Državni vrh će održati sastanak o situaciji u 'Železari Smederevo', a da li će biti razmatran 'plan B' zavisi od zatvaranja tendera sutra u 17 časova", rekao je Gujaničić i dodao da je, takođe, najavljeno da će ministar Dinkić u petak posetiti železaru.
Rok za podnošenje ponuda zainteresovanih za kupovinu "Železare Smederevo" ističe sutra, 28. februara.
Direktor zainteresovane kompanije, ruskog Uralvagonzavoda Oleg Sijenko, saopštio je da će to preduzeće u toku marta doneti konačnu odluku o preuzimanju srpske "Železare Smederevo".
On je rekao da čelnici Uralvagonzavoda još obavljaju preliminarne procene vrednosti srpske železare i na osnovu toga će ruska kompanija usvojiti konačnu odluku o tom poslu, objavljeno je na ruskom sajtu maonline.ru.
Prema rečima Sijenka, "Železara Smederevo" se nalazi u krajnje teškom ekonomskom položaju. Vlada Srbije prvi tender za prodaju železare objavila je u aprilu prošle godine, a rokovi su više puta produžavani, a kao jedini zainteresovani se pominje Uralvagonzavod.
U "Železari Smederevo" zaposleno je više od 5.000 radnika koji su većinom na plaćenom odsustvu i primaju 60 odsto zarade. Jedna visoka peć u železari je ugašena, dok je druga od sredine prošle godine na "tihom hodu"(privremeno obustavljena proizvodnja).
Vlada Srbije kupila je "Železaru Smederevo" u januaru 2012. godine od američke kompanije Ju-es stil, i to za jedan dolar, jer su imali loše finansijske rezultate i gubitke zbog pada cene čelika na svetskom tržištu.
Smederevska železara je, pod imenom Sartid, prodata Ju-es-stilu u martu 2003. za 23 miliona dolara.
Kada je železara poslovala u sastavu Ju-es-stila godišnje učestvovala u izvozu Srbije oko 13 odsto. Ta čeličana je, kako ističu stručnjaci, veoma važana, ne samo za smederevski kraj, već za ukupnu privredu Srbije.
Ipak, kako istuču upućeni, Železara Smederevo sa sadašnjim proizvodom crnim limovima nije konkurentna i neophodne su investicije da se pokrene proizvodnja autolimova i gvožđa za građevinu, što se traži na tržištu.
U maju ove godine Železara će obeležeti stotu godišnjicu postojanja.