Vesti
Društvo i ekonomija
Za Bajatovića je sve OK dok nema pranja para
26.03.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Za Bajatovića je sve OK dok nema pranja para
Direktor Srbijagasa kaže da je državni revizor uradio odličan posao, da će on odgovarati prekršajno, ali da da nikakvo krivično delo nije učinjeno.
"Revizor posle četiri meseca kontrole nije utvrdio da je tu bilo kriminala. Ima prekršaja, nije jedna prekršajna prijava, ima ih više, za to ću ja kao odgovrno lice odgovarati pred sudom", rekao je Dušan Bajatović za televiziju Pink i dodao da je suština u tome što revizijom "nije utvrđena zloupotreba državnog novca".
"Državni novac nije zloupotrebljen, nije bilo pranja para, nema fiktivnih faktura", naveo je prvi čovek Srbijagasa.
Ministarka energetike Zorane Mihajlović rekla je juče da očekuje da će tužilaštvo proveriti poslovanje JP Srbijagas.
Ona je novinarima u Bečeju kazala da je "veoma iznenađena rezultatima revizije u Srbijagasu" i da je posebno iznenađena što je za pronađene nepravilnosti u poslovanju za 2011. koje iznose 46 milijardi dinara predviđena samo prekršajna odgovornost.
Bajatović je naveo da neko nije dobro procitao izveštaj, pošto je revizor utvrdio nepravilnosti u vrednosti od 22,5 milijardi dinara, a ne 46 kako je to iznela ministarka i dodao da se šest meseci traju pritisci na Srbijagas.
"Ovo je doslednost ministarke Mihajlović. Šest meseci traju medijske pripreme kako se u Srbijagasu radi o teškim kirminalnim radnjama, prekršajima i slično. I sada kada je došao izveštaj revizora, sad smo razočarni", ocenio je Bajatović.
On je naveo i da je DRI u pravu i da Srbijagas nije imao plan javnih nabavki, ali je dodao da ga prethodni zakon nije ni propisivao obavezu postojanja plana, zbog čega je sve utvrđeno poslovnim programom za koji su znali svi u vladi.
Bajatović je priznao da u Srbijagasu nije sproveden postupak javnih nabavki u sladu sa zakonom.
On je rekao da postupak javnih nabavki nije ispoštovan do kraja kada su su uzimani krediti da bi se platili računi za gas u vrednosti od 12 milijardi evra.
Prema njegovim rečima revizor je kritikovao to što godišnjim planom nisu predviđena kratkoročna kreditna zaduženja, dok je za dugoročne kredite revizor utvrdio "da je sve sto posto u skladu sa zakonom".
"Te pare nisu otišle ne znam gde, mi imamo račune da smo platili gas. To otprilke izgleda ovako. Toplane kažu platićemo dve milijarde ovog meseca, a plate milijardu, i ja moram da nađem drugu milijardu. Nemamo vremena da raspišemo konkurs. To tako radimo već godinama, to Vlada zna, to bankari znaju, to se zna", istakao je Bajatović.
On je rekao i da su revizijom utvrđene nepravilinosti kod strateških partnerstva, kada je Srbijagas bio strateški partner opštinama za šta je dobio mišljenje Ministarstva finasija da strateško parterstvo ne podleže javnim nabavkama.
"To su strateški projekti to su projekti koji traju pet godina, to nije novac koji je neko bacio kroz prozor", kazao je Bajatović.
On je istakao da je dokaz da nije bilo krivičnog dela, to što revizor nije prekinuo reviziju i dokumentaciju predao nadležnim organima.
"Da je naišao na kriminal, morao je da prekine reviziju, zapleni dokumentaciju i da preda nadležnim organima, a to se nije desilo tokom revzije", naveo je Bajtović.