Vesti
Politika
Srbija klizi u autoritarizam
28.03.2013. 12:00
Izvor: b92
Srbija klizi u autoritarizam
Beograd -- Srbija se, prema ocenama Žarka Koraća i Borke Pavićević, nalazi u „teatru sneki“ gde su uloge pogrešno podeljene, a jedna osoba iz vlasti klizi u autoritarizam.
Prema ocenama poslanika u Skupštini Srbije Žarka Koraća, mi se, kao društvo, nalazimo u predstavi u kojoj su pogrešno podeljene uloge, odnosno gde su evropsku politiku preuzeli ljudi za koje se to nikada ne bi reklo.
„Imate dve stranke koje su doslovno naslednici Srpske radikalne stranke i, još uvek s istim imenom, Socijalističke partije Srbije, čije biračko telo je te ljude izabralo da vode jednu politiku, a sada lideri tih stranaka, na opšte iznenađenje, vode drugu politiku“, kazao je Korać u emisiji "Hoću da znam" i dodao da je to izazvalo konfuziju u demokratskom, građanskom delu Srbije, kao i kod glasača.
„Mi kao da prisustvujemo teatru senki, gde ljudi, za koje nikada ne biste očekivali, sada vode pregovore o Kosovu i govore o evropskim integracijama“, ističe Korać i kaže da se može reći da se tu radi i o nekom paradoksalnom 6. oktobru.
Prema njegovoj oceni, u toj konfuziji imamo obnovu autoritarnosti, a taman smo izašli iz nje od vremena Miloševića. Sada joj se vraćamo, gde postoji jedan jak lider koji kaže da će konačno da sredi Srbiju, bez institucija i bez podrške društva.
„U meni to izaziva zebnju. Jer, u društvu u kom nemate institucije sistema, jak lider će brzo otići u jednu sasvim drugu stranu pošto nemate čim da mu se oduprete“, ističe Korać i dodaje da ne može da veruje da intelektualci olako prihvataju da jedna osoba kaže „ja imam ekipu, ja ću da istražujem, kao i to kad će ko biti uhapšen“.
On se pita i da li to sada znači da Srbija opet traži svog jakog lidera, a to nije bio ni Đinđić, ni Koštunica. „Ovo je jedan pravi lider, koji čvrsto odlučuje da će pohapsiti i skloniti sve lopove, napraviće se Goli otok...i konačno će se srpsko društvo obračunati s onim što je njegov pravi problem, a to su lopovi i korupcija“, kaže Korać.
On podseća da je nekada jedan lider na Gazimestanu rekao: „Niko ne sme da vas bije“, a da sada imamo ponovo jednog jakog lidera koji kaže: „Obračunaću se lično s korupcijom, pa makar izgubio život“. To ga, kako kaže, zastrašuje jer u demokratskom društvu dokazivanje krivice traje dugo i treba da ide kroz institucije.
Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević ukazuje na to i da je jezik u društvu zamenjen, pa tako umesto sportskog rečnika koji je dominirao tokom prethodne vlasti a koji semože parafrazirati sa „na male goliće, crvene linije, izađi mi na crtu ...“, sada je zamenjen jezikom i rečima „raščistiti, razjasniti, rasturiti, uhapsiti“.
„Čitajte novine i videćete na koji način se jezik promenio, kako je nastala smena jer je to smena društvenog bića“, objašnjava ona.
Ona dodaje i da se jako mnogo privatnog uvodi u javni govor time kada se kaže „ja ću ovo, ili ja ću ono“, a kada se svaka privata institucionalizuje na taj način, odnosno kada jedna osoba počne toliko privatno da govori, to je početak totalitarizma.
Žarko Korać se slaže da je (predsednik SNS i prvi potpredsednik Vlade) Aleksandar Vučić, koliko god izjavljivao da se „grozi“ svega što je radio Vojislav Šešelj i njegove retorike, sada preuzeo isti sistem kao on, odnosno princip „vlast zna sve“ i dodaje da se i s popularnošću koju dobija oko borbe protiv korupcije itekako kalkuliše, zbog čega izbegava da se uključi u rešavanje pitanja Kosova, kao veoma nepopularnog pitanja.
Borka Pavićević dodaje i da je ovom društvu dosta bilo cepanja i da mu je potrebno ujedinjavanje i da nađu jezik koji će odražavati naše intesese a ne unutrašnje, lične interese, to je ono što nas je dovelo dovde.
„Drugo, kad imate u zahtevu promenu matrice, što smo videli u jednom od zahteva EU u onih devet tačaka, to bi Vučić nazvao majndsetom, hoću da kažem da smo tek u fazi u kojoj će nam trebati demokratske snage kada se ovaj posao (oko Kosova) završi“, zaključila je ona.