Vesti
Društvo i ekonomija
Tabaković: Misija MMF-a u Beogradu 8. maja
22.04.2013. 20:00
Izvor: Blic
Tabaković: Misija MMF-a u Beogradu 8. maja
Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) izjavila je da će misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doći u Beograd 8. maja.
Tabakovićeva, koja učestvuje na redovnom prolećnom zasedanju Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu, rekla je za "Politiku" od ponedeljka da u MMF-u "postoji jedna doza sumnje u održivost fiskalnog prilagodjavanja koje je sadržano u merama Vlade Srbije".
- MMF na tehničkom nivou još proverava naše brojke, da se uveri da li je naš budžet održiv i da li su mere za fiskalnu konsolidaciju dovoljne da se deficit zadrži na granici od oko četiri odsto, kao i ukupnu fiskalnu projekciju za naredne tri godine - dodala je Tabaković.
Na dnevnom redu su, kako je navela, i neophodne strukturne reforme, pre svega u oblasti penzionog sistema, ali i one za efikasnije upravljanje javnim preduzećima i državnim sektorom u celini.
- Naš stav je da efikasnost ne mora da bude postignuta isključivo privatizacijom - objasnila je Jrogovanka Tabaković i dodala da problemi u javnom sektoru nisu posledica samo činjenice da je država vlasnik.