Vesti
Politika
Rasprava o deklaraciji
20.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Rasprava o deklaraciji
Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) predali su danas Vladi Vojvodine oko 160.000 potpisa kojima traže ostavku predsednika Vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.
Oni su tražili i skidanje rasprave o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine sa dnevnog reda sednice Skupštine Vojvodine.
Poslanici vladajuće koalicije na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine, tokom rasprave o Predlogu deklaracije, najavili su da će glasati za nju, a opozicioni poslanici da će biti protiv.
Šef poslaničke grupe SNS Igor Mirović ocenio je da deklaracija neće dovesti do boljeg života građana Vojvodine, navodeći da je to "opasan politički pamflet", koji sadrži neke više, neke manje opasne teme, a neke su i potpuno besmislene.
On je rekao da je najopasnija namera da se delimo, jer će se na taj način produbiti jaz između centralne i pokrajinske vlasti.
- Ionako krhki mostovi tako će biti srušeni, a građani Vojvodine neće imati ništa od toga - dodao je Mirović.
Šef poslaničke grupe SPS Pavle Budakov ocenio je da deklaracija nije način za rešavanje otvorenih pitanja u vezi sa Vojvodinom i dodao da otvorenih pitanja ima, poput Zakona o finansiranju Vojvodine, koji ne postoji, zatim Zakona o nadležnostima pokrajine, koji je Ustavni sud Srbije osporio, kao i Statut Vojvodine, o kojem će se sutra raspravljati pred Ustavnim sudom.
- Svi mi želimo da Vojvodina pre svega u ekonomskom smislu napreduje. Mi smo apsolutno za autonomiju Vojvodine, u granicama Ustava i zakona Srbije. Zato smo razočarani, jer nismo bili uključeni u izradu deklaracije, koja je dovela do podizanja političkih tenzija u Srbiji i do narastanja ekstremnih ideja, poput ideje o republici Vojvodini ili o ukidanju Vojvodine - rekao je Budakov.
Poslanik Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov optužio je tvorce deklaracije za separatističke namere i rekao da se sve odvija po scenariju po kojem je Crna Gora postala nezavisna država, a poslanik Srpske radikalne stranke Saša Santovac ocenio je da postoje separatističke namere kada je u pitanju Vojvodina.
- Krajni cilj je vraćanje nadležnosti Vojvodini iz 1974. godine, kroz promenu Ustava Srbije - rekao je Santovac i poručio da u tom scenariju učestvuju i DS i SNS.
Prema rečima predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora rasprava o Deklaraciji potvrdila je da postoje otvorena pitanja preko kojih se ne može prelaziti i o kojima se ne sme ćutati.
Sednicu je obeležila polemika o datumu nastanka autonomije Vojvodine, a to je 30-31. jul 1945. godine, koji se nalazi u amandmanu Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Pastor je rekao da je pristao na amandman LSV i da je tu rečenicu prihvatio ne zbog toga što je zaboravio sve što se u tom periodu posle Drugog svetskog rata desilo, nego zato što smatra da bi neke stranice istorije trebalo zatvoriti. On je naveo i da bismo mogli otvoriti stranicu života današnjice i sutrašnjice, stranicu prošlosti moramo zatvoriti i prepustiti istoričarima da utvrde šta je bilo.
Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je da amandman ove stranke sa istorijskog stanovišta ne može da bude sporan, kao i da to što neko ne poznaje istoriju, ili zloupotrebljava činjenice, nije opravdanje da ne stane iza zaštite ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.
Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Šandor Egereši rekao je da je deklaraciju trebalo usvojiti pre tri ili četiri godine, jer od tada traje narušavanje ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. On je ocenio da je potrebna revizija postojećeg ili donošenje novog, evropskog Ustava Srbije, kako bi se definisala autonomija Vojvodine.
- U deklaraciji nisam primetio ni slovo "s" od separatizma, ali sam primetio malo slovo "a" od autonomije - rekao je Egereši.
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Novaković naveo je da su države koje su decentralizovane naprednije, efikasnije i poštuju prava svojih regiona i lokalnih samouprava.