Vesti
Društvo i ekonomija
Svetska banka: Srbija nema vremena, smanjenje plata je neminovno
04.06.2013. 20:00
Izvor: Blic
Svetska banka: Srbija nema vremena, smanjenje plata je neminovno
Domaći ekonomski stručnjaci smatraju da će Vlada Srbije morati da ispuni zahtev Svetske banke i smanji penzije i plate u javnom sektoru. Oni veruju da je to prvi korak ka smanjenju budžetskog deficita i neophodna mera u izbegavanju teške finansijske krize.
Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je juče da je budžetski deficit Srbije duplo veći od očekivanog, pa je smanjenje plata i penzija, koje čine 50 odsto budžeta, neizbežno. On je istakao da “nema vremena za gubljenje“ i da bi ove mere morale da budu preduzete najkasnije u junu ili julu.
Iako je premijer Srbije Ivica Dačić rekao da do smanjenja plata i penzija neće doći, domaći stručnjaci smatraju da je ovo korak koji će Vlada morati da napravi.
- Naša država troši mnogo više nego što privreda može da finansira, a u takvoj situaciji mora da se štedi tamo gde su najveći rashodi, a kod nas su to penzije i plate u javnom sektoru koje su znatno veće nego one u privatnom, pa ispada da je država sama sebi smisao - kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.
Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, veruje da treba imati na umu da nemaju svi u javnom sektoru podjednako visoke plate.
- Plate profesora, policajaca ili lekara koji imaju ogromnu odgovornost nisu visoke, ali plate zaposlenih u nekim državnim službama, pre svega u državnim agencijama - nepristojno su velike, a paradoks je to što najveće plate imaju zaposleni u preduzećima koja beleže strahovite gubitke - objašnjava Savić.