Vesti
Politika
Opozicija: Vlast ne zna da se izbori s korupcijom
28.06.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Opozicija: Vlast ne zna da se izbori s korupcijom
Ministar Selaković kaže da će primena predložene strategije za borbu protiv korupcije biti pravi test za Vladu Srbije. Poslanici opozicije kritikovali su vlast navodeći da "nije sposobna" da sprovede predloženu strategiju.
"Strategija za borbu protiv korupcije je s jedne strane upravo to, smernica, a s druge strane najveći test za Vladu. Test da li će biti dovoljno snage i volje da se ostvari ono što je zacrtano, da li će se odvojiti dovoljno sredstava da se ova strategija u punom kapacitetu sprovede u život", rekao je Selaković predstavljajući predlog te strategije u parlamentu.
Selaković je ocenio da je najgora i za društvo najopasnija politička korupcija.
"Lako se država izbori i sa korupcijom u zdravstvu ili energetici. Predvide se potrebne mere i vrlo brzo imate rezultate. Ali, šta ako je korupcija zahvatila sam državni sistem, ako je leglo korupcije i u strankama, onima koji se bore za poverenje naroda, koji ulaze u parlament, izglasavaju zakone, daju ministre. Ko će tada da se bori u raznim sektorima društava ako na samom vrhu postoji korupcija", naglasio je ministar.
Selaković je rekao da u Srbiji nije dosledno primenjivan Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i da treba obezbediti punu primenu tog zakona.
"Moramo da ojačamo kapacitete Državne revizorske institucije, Agencije za borbu protiv korupcije. Mora se omogućiti javnosti da uzme učešće u donošenju važnih odluka za društvo", rekao je on.
Ministar je istakao da borba protiv korupcije ne znači samo borbu na najvišem državnom nivou već da se mora sprovesti i na pokrajinskom i na lokalnom nivou.
"Obaveze iz ove strategije odnose se i na niže nivoe vlasti. i od njih se mora zatražiti odgovornost", smatra Selaković.
Ministar pravde je posebno ukazao na problem u primeni zakona.
"U Srbiji ministarstva umeju da napišu zakone, Vlada predlaže, skupštinska većina ih usvoji, ali kada dođe do primene – primene nema, ili je delimična. Nisu obezbeđena sredstva, kadrovi nisu obučeni, nije bilo političke volje", rekao je Selaković i istakao da se tome mora stati na put i da se zakoni moraju primenjivati.
Srbija je prema indeksu korupcije organizacije Transparency International rangirana na 80. mestu od ukupno 176 država i ima 39 od mogućih 100 poena. Srbija već šest godina nije uspela da popravi svoj skor po tom indeksu.
LDP smatra da sadašnja vladajuća koalicija nema sposobnosti niti dovoljno političke volje da sprovede reformu pravosuđa i da se izbori sa korupcijom, izjavila jeu Skupštini Srbije poslanica te stranke Judita Popović.
"Da sam ironična, rekla bih da je ova nacionalna strategija za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije 'trla baba lan', ali nisam ironična i zato kažem da je reč o eufemizmima. To su sve prazne reči ako ih ne prati suština, a postoji osnovana sumnja da se ta suština negde izgubila ili da nije postojala", rekla je ona u skupštinskoj raspravi o predlozima strategija za borbu protiv korupcije i za reformu pravosuđa.
Popović je rekla da se ne može govoriti o uspešnoj reformi pravosuđa i efikasnoj borbi protiv korupcije bez promene sistema vrednosti u Srbiji.
"Vaše ponašanje kao ministra (pravde Srbije) i ono što radi vase ministarstvo ne daje nam za pravo da kažemo da je vrednosni system promenjen. Vi ne mislite da je nešto loše kada razmenjujete slatkiše sa haškim optuženicima, a zaboravljate zašto su se oni našli u Hagu i zašto odgovaraju pred međunarodnim sudom za ratne zločine", rekla je Popović obraćajući se ministru pravde Nikoli Selakoviću.
Poslanica LDP-a je ministru zamerila i to što je tokom obavljanja svoje funkcije na ulici ispred Skupštine Srbije zajedno sa desničarskim grupama demonstrirao posle pojedinih presuda Haškog tribunala.
"To je taj problem nerazumevanja jednog vrednosnog sistema koji bi t rebalo da promovišete, a za to niste sposobni", rekla je Popović i dodala da smatra da predložene strategije za reformu pravosuđa i za borbu protiv korupcije nemaju izgleda da uspeju.
Poslanica LDP-a je rekla da Ministarstvo pravde na čelu sa Selakovićem nema kapacitete ni sposobnosti da iznese reform pravosuđa i borbu protiv korupcije.
"I dalje će biti ključna uloga izvršne vlasti i ako ste se na neki način sklonili sa strane i zakamuflirali vaš uticaj na reform pravosuđa", rekla je Popovic i dodala da će se izvršna vlast "sakriti" iza komisije koja će biti zadužena za sprovođenje predloženih strategija.
Laslo Varga iz Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da nije dobro što se u strategiji za reformu pravosuđa ne govori o zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u pravosuđu i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u pravosuđu u Srbiji.
"Ova pitanja su od izuzetnog značaja ako imamo u vidu cilj strtategije a to je pribiližavanje pravde građanima. Pravo na prevodioca ne znači nužno i službenu upotrebu jezika, to se pre svega odnosi na strance. Zbog toga smo predložili nekoliko amandmana kojima smo pokušali da ispravimo ove nedostatke, a jedan je prihvaćen", rekao je on.
Olgica Batić iz Demohrišćanske stranke Srbije rekla je da bi podržala predložene strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije ako bi to podrazumevalo i promenu Ustava Srbije.
"Ono što se predlaže ovim strategijama podrazumeva promenu Ustava i ako bi to značilo ulazak u procedure promene onog kozačkog, hajdučkog Ustava, mi bismo bili spremni da podržimo strategije. Moj konačni sud o strategijama zavisi od akcionog plana, a ono što je dobro u strategiji za reformu pravosuđa je to što se ne predviđaju veliki lomovi u pravosuđu", rekla je Olgica Batić.