Vesti
Politika
Jeremićev oproštajni govor: Verno sam služio Ujedinjenim nacijama
16.09.2013. 20:00
Izvor: Blic
Jeremićev oproštajni govor: Verno sam služio Ujedinjenim nacijama
Bila je posebna čast predsedavati 67. zasedanjem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) i, u ime svog naroda, predstavljati svet, izjavio je predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, u oproštajnom govoru na kraju mandata, ističući da je dao sve od sebe da svetskoj organizaciji služi ispravno, nepristranstvo i verno.
Jeremić je naglasio da su tokom njegovog jednogodišnjeg mandata predsednika Generalne skupštine UN, države članice usvojile skoro 90 pisanih i usmenih odluka i oko 300 rezolucija.
Među tim dokumentima jedan od najvažnijih je tekst Ugovora o trgovini oružjem, prvi pravno obavezujući instrument za uspostavljanje zajedničkog standarda u međunarodnom prometu konvencionalnog naoružanja, rekao je Jeremić.
Taj ugovor će, prema njegovim rečima, poboljšati transparentnost u industriji oružja, jačati mehanizme odgovornosti i izveštavanja i umanjiti mogućnost kršenja ljudskih prava i povreda humanitarnog prava.
Jeremić je pozvao države članice UN koje još nisu potpisale ili ratifikovale Ugovor o trgovini oružjem da to učine što pre, kako bi se ubrzalo njegovo stupanje na snagu.
Sumirajući rezultate svog mandata, Jeremić je istakao da je bio veoma privilegovan da predsedava istorijskom sednicom Generalne skupštine, na kojoj su države članice glasale da Palestina dobije status države posmatrača u UN. On je pozvao sve zainteresovane strane da nastave mirovni proces i završe eru velikog neprijateljstva na Bliskom istoku.
Užasi iz prošlosti nas neminovno oblukuju, ali ako smo spremni da ih ukrotimo i na kraju prevaziđemo, budućnost će biti drugačija, ocenio je Jeremić, koji je pomogao da se pripreme direktni pregovori dve strane.
Koristim ovu priliku da apelujem na sve zainteresovane strane da se udruže i okončaju mirovni proces i tako završe eru velikog neprijateljstva na Bliskom istoku, poručio je Jeremić. On veruje da razgovori koji su u toku predstavljaju najbolju šansu da se postigne pravedan i sveobuhvatan sporazum, koji bi omogućio da dve ponosne nacije počnu da žive jedna pored druge, u miru i sigurnosti.
Jeremić je ukazao da je drugo značajno dostignuće usvajanje rezolucije o globalnom ekonomskom upravljanju koja uspostavlja osnovne uslove fleksibilnosti i redovnu komunikaciju u Generalnoj skupštini između najrazvijenijih i najnerazvijenih zemalja.
On je istakao da su u tematskim debatama, organizovanim tokom predsedavanja Srbije, zemlje članice UN razmenile mišljenja o ključnim temama koje utiču na međunarodnu zajednicu, među kojima su međunarodno krivično pravo, situacija u Africi, održivi razvoj, obrazovanje i kultura.
Ponosonan sam na činjenicu da je rekordan broj zemalja učestvovao u debatama, istakao je Jeremić i ukazao da su zahvaljujući njima srušeni mnogi tabui i obezbeđeno da više nema zabranjenih tema u Generalnoj skupštini.
Jeremić je ocenio da je najupadljiviji neuspeh međunarodne zajednice tokom 67. zasedanja Gerenalne skupštine tragedija u Siriji.
Osećam duboku sramotu što nismo bili u stanju da pronađemo način kako da zaustavimo pokolj, rekao je Jeremić.
On je upozorio da broj žrtava u Siriji nastavlja da raste svakog sata, kao i broj izbeglica i interno raseljenih lica. Prema njegovim rečima, socijalna struktura nacije je razorena, škole su zatvorene, bolnice su bez lekova, a nastavak militarizacije produbljuje patnje sirijskog naroda.
- Da bismo prekinuli bratoubistvo, moramo da imamo visok nivo političkog dijaloga. Moramo zajedno da dovedemo strane da razgovaraju jedne sa drugom, licem u lice - naglasio je Jeremić.
On se, pri tome, založio za podržavanje inicijativa koje mogu da spreče da se katastrofa pogorša.
Govoreći o svom radu, Jeremić je naglasio da su mu inspiracija bile reči Osvalda Aranha, predstavnika Brazila, koji je je poslednjeg dana svog mandata, Drugog zasedanja Generalne skupštine u jesen 1947. godine, rekao da UN predstavljaju novi poredak, zasnovan na mirnom sporazumu o razumevanju, slobodnoj diskusiji i odlučivanju, zajedničkoj i jednakoj odgovornosti naroda, da su UN organ svetske javnosti.
Sedam decenija nakon što je postala jedan od osnivača ove organizacije, posle velike pobede nad fašizmom, a 20 godina nakon što je napustila UN i upala u vrtlog građanskog rata, Srbija se ponovo, s ponosom, vratila na svetku pozornicu, dobivši poverenje zemalja članica, zaključio je Jeremić.