Vesti
Politika
Ponovno uvođenje viza "realna opasnost"
06.01.2014. 20:00
Izvor: RTS
Ponovno uvođenje viza "realna opasnost"
Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon smatra da postoji realna opasnost da Srbiji, zbog velikog broja lažnih azilanata, budu privremeno vraćene vize. Fajon ipak napominje da konačnu odluku donosi Evropska komisija na osnovu detaljnih ispitivanja stanja na terenu i uzimajući u obzir političke posledice koje bi imalo ponovno uvođenje viznog režima.
Postoji realna opasnost da Srbiji, po stupanju na snagu mehanizma za suspenziju bezviznog režima, budu privremeno uvedene vize, ocenjuje poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon. Ipak, upozorila je da bi EU time uputila veoma loš politički signal.
"Po stupanju na snagu mehanizma za suspenziju realna opasnost od ponovnog privremenog uvođenja viza postoji. Prevashodno zbog velikog broja ljudi iz Srbije - lažnih azilanata, kao i zbog populističke retorike u Nemačkoj i Velikoj Britaniji u poslednje vreme, koja je vrlo negativna prema migrantima i azilantima", rekla je Fajon Tanjugu.
Ocenila je da pojedini političari koriste pitanje priliva doseljenika i njihovih prava na socijalnu pomoć više radi promovisanja sopstvene popularnosti u svojim državama, te da nisu svesni da takvim ponašanjem doprinose jačanju ksenofobije.
Tanja Fajon, bivši izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, objasnila je da bi mehanizam, koji stupa na snagu 9. januara, bio aktiviran "samo pod posebnim okolnostima, koje bi jednu ili više država EU dovele u vanrednu situaciju koju ne bi mogle same da reše".
"Drugim rečima, o mogućnosti ponovnog uvođenja viza bi se razmišljalo u slučaju znatnog i naglog porasta priseljenika koji zloupotrebljavaju bezvizni režim, povećanja broja neosnovanih molbi za azil i nepoštovanja ugovora o readmisiji", rekla je evropska parlamentarka.
Prema njenim rečima, zemlje u kojima je najveći priliv lažnih azilanata su Nemačka, Belgija, Švedska, Švajcarska i Luksemburg i realno je očekivati da bi te države prve zatražile aktiviranje mehanizma.
Fajon je istakla da konačnu odluku o eventualnom predlogu članica EU za aktiviranje mehanizma donosi Evropska komisija, i to na osnovu detaljnih ispitivanja stanja na terenu i uzimajući u obzir političke posledice koje bi ponovno uvođenje viznog režima imalo na odnose EU sa zemljama iz kojih dolazi najveći broj lažni azilanata.
"Ja želim da verujem da neće doći do aktiviranja tog mehanizma. Međutim, broj lažnih azilanata je zabrinjavajući i u porastu, što predstavlja upozorenje vlastima u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći i da nastave sa suzbijanjem iskorišćavanja bezviznog režima među građanima Srbije", rekla je Fajon.
Napomenula je da, s druge strane, i zemlje EU treba da revidiraju politiku azila i pozdravila je nedavnu odluku Nemačke da Srbiju i druge države Zapadnog Balkana za koje važi bezvizni režim svrsta na spisak bezbednih zemalja, što će, kako je primetila, znatno skratiti postupak za dobijanje azila, a samim tim najverovatnije smanjiti i broj zahteva za azil.
"Još jednom ističem da bi, u trenutku kada Srbija počinje pregovore sa EU, ponovno uvođenje viza, iako privremeno, bilo jako loš politički signal, a najgore posledice bi imalo za građane Srbije, koji bi upravo u procesu pridruživanja EU morali da osete da stvari idu na bolje", rekla je Fajon.
Ministri policije i pravosuđa zemalja članica EU usvojili su u decembru takozvani zaštitni mehanizam, koji je usaglašen posle dugih pregovora u okviru evropskih institucija, i koji stupa na snagu 9. januara. Mehanizam omogućava suspenziju bezviznog režima na šest meseci.
Zemlje EU su 2009. godine dobile oko 11.500 zahteva za azil sa Zapadnog Balkana, ali ta brojka je 2013. godine više nego učetvorostručena.