Vesti
Sport
Beograd želi Fajnal for Evrolige
01.03.2014. 14:00
Izvor: Mondo
Beograd želi Fajnal for Evrolige
Ove godine Milano će ugostiti četiri najbolja košarkaška kluba u borbi za naziv evropskog prvaka, od 16. do 18. maja, a Beograd će pokušati to da učini 2015. godine, otkrio je za "Politiku" Goran Vesić, sekretar Privremenog organa Beograda.
Prestonica Srbije naći će se u trci sa Berlinom, u kome se već igrala završnica 2009. godine, kada je slavio grčki Panatinaikos sa trenerom Željkom Obradovićem.
"Pričali smo sa selektorom Srbije Aleksandrom Đorđevićem koji je predsednika ULEB Đordija Bertomeua upoznao s našom namerom. Sa Bertomeuom je razgovarao i trener Božidar Maljković. Želimo da budemo domaćini Fajnal fora Evrolige u nekoj od narednih godina. Narednih dana uputićemo zvanično pismo i tako stati u red gradova kandidata. Berlin je već to učinio. Čekaćemo svoj red, imamo svoje adute i biće nam drago da u nekoj od narednih godina, kada to ULEB proceni, ugostimo najbolje košarkaške klubove Evrope. To bi bila prilika da potvrdimo da smo zemlja košarke i da kao grad dobijemo novu promociju. U krajnjem slučaju, da doprinesemo razvoju košarke", istakao je Vesić.
Još ne postoji procena koliko bi grad koštala organizacija ovakvog događaja, ali Vesić je ubeđen da bi to bila odlična prilika za zaradu.
Sve klubove koji poslednjih godina učestvuju na Fajnal foru (Olimpijakos, Panatinaikos, Real, Barselona, CSKA, Makabi...) uvek prati po nekoliko hiljada navijača, pa bi bilo realno i da beogradska Kombank arena bude dupke puna.
"Jedan od razloga što se kandidujemo je i to što zaista verujemo da je završni turnir Evrolige i ekonomski isplativ. U Beograd bi došlo nekoliko hiljada turista, hoteli bi bili puni. Postoji procena Turističke organizacije Beograda da jedan strani turista dnevno ostavi nešto više od 200 evra. Ljudi koji dolaze na određene sportske manifestacije, dakle s konkretnom namerom, sigurno ostavljaju i više. Pomnožite to sa brojem turista, dana, sa noćenjima u hotelu pa ćete lako zaključiti da li je isplativo".
Ocena je i da se neka zemlja i grad najbolje promovišu kroz sport i zato Privremeni organ Beograda želi da grad svake godine organizuje jedno evropsko ili svetsko takmičenje.
"To je dobro za naš turizam i za imidž grada. U Beogradu će se održati Evropsko prvenstvo u vaterpolu 2016, a razgovarali smo i sa još nekim savezima i rekli im da ćemo stajati iza njihovih inicijativa da u Beograd dovedu velika takmičenja. Ni Srbija ni Beograd nisu dovoljno iskoristili sport za svoju promociju. Novak Đoković je najbolji primer za to, a imamo još izuzetnih sportista", dodao je Vesić i naglasio da bi organizacija F4 pomogla i da se završe sportski objekti.
"Beogradska arena nikada ne bi bila završena da nije bilo Evropskog prvenstva u košarci 2005. Ako hoćemo da ulažemo u sportske objekte potrebna su nam velika takmičenja, jer ona daju dodatni impuls i državi i sponzorima da se završe sportski objekti. Nama bi Fajnal for Evrolige bio odlična prilika da konačno rešimo pitanje male sale u Areni za koju nedostaje 500.000 evra da bi se završila. Sa tom salom Arena bi bila mnogo funkcionalnija, a čak mislim da je sada na ivici ekonomske isplativosti. Jer mala sala može komercijalno da se izdaje, da se koristi za neke druge događaje u Areni. Fajnal-for bi nas sigurno naterao da završimo malu salu".

Beograd mnogi smatraju prestonicom evropske košarke, a potvrda toga je i tri puta bio domaćin muških evropskih šampionata (1961, 1975, 2005) i još jednom za košarkašice (1954). Kad je u pitanju utakmica za klupskog prvaka Evrope, Beograd je samo jednom bio domaćin. U finalu Kupa šampiona (preteče Evrolige), 7. aprila 1977. godine, Makabi iz Tel Aviva savladao je ekipu Mobilđirđija iz Varezea sa 78:77, a u punoj dvorani "Pionir" pehar pobedničkoj ekipi uručio je Borislav Stanković, prvi put kao generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA).
"Pionir" je bio i domaćin finala evropskog Kupa Koraća 1979. godine (Partizan – Rijeti 108:98) kao i završnog meča Kupa Saporte (Kup pobednika kupova) 1998. godine (Žalgiris – Olimpija 82:67). Još četiri puta u Beogradu su se održavale završnice Kupa Koraća kada su se finala igrala u dva meča (kod kuće i na strani): OKK Beograd - Lokomotiva, Zagreb (prvi kup 1972), Partizan - Kantu (dva puta, 1974, 1989), Crvena zvezda - Meš, Verona (1998).