Vesti
Sport
Rafa vs Novak: Ključevi za pobedu
08.06.2014. 14:00
Izvor: B92
Rafa vs Novak: Ključevi za pobedu
Čekanju je skoro došao kraj, od 15 časova bićemo svedoci još jednog istorijskog okršaja Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.
Srpski teniser želi da kompletira Gren slem, dok se Španac bori za svoju devetu titulu u Parizu.
Pred vama su faktori koji bi mogli odlučujuće da utiču na ishod meča i na koje bi trebalo da obratimo posebnu pažnju.
Španski teniser vodi sa 22-19 u pobedama, ali je poslednja četiri duela dobio Đoković. Kada je u pitanju šljaka, Nadal vodi sa 13-4, ali odnos u poslednjih osam mečeva je 4-4.
Novakovi ključevi:

1. Glava. Đoković već godinama drži izuzetan, nesvakidašnji kontinuitet na Gren slem turnirima. U Australiji mu je prekinut niz od 14 uzastopnih GS polufinala, a impresivan je podatak da je Novak od Vimbldona 2011. godine na svakom Gren slemu ili bio pobednik ili gubio od budućeg šampiona. Ipak, primetno je da Đoković u poslednje vreme nije psihički stabilan u finalima kao na početku karijere – dobio je pet od prvih sedam svojih GS finala, a od tada samo jedno od pet. Uz to, Novaku je za trijumf nad Nadalom neophodan agresivni stil igre, a znatno je teže igrati ofanzivno u dužem periodu bez mentalnih padova.

2. Bekhend. Svaki put kada je dobijao Nadala na šljaci, bekhend dijagonala igrala je ogromnu ulogu. Njome Novak kreira uglove koje Nadal ne može i njome mu probija forhend, što Španca izbacuje iz ’komforne zone’ na terenu. Kada je Novak u ritmu bekhend dijagonalom, češće se igraju šabloni poena koji njemu odgovaraju jer Nadal uvek mora da bude na oprezu i ne sme po inerciji da trči na svoju bekhend stranu kako bi stigao da se izmakne na omiljeni mu forhend i tako preuzme inicijativu. Zato je značajna i bekhend paralela, koju Đoković može u kontinuitetu da šalje dublje i preciznije nego iko na svetu. Iako ovaj šablon poena nije najčešći (često Novak kreira poen i spinovanim forhendima na Nadalov bekhend), često se ispostavljao najvažnijim.

3. Fizička spremnost. U uobičajnenim okolnostima to bi se podrazumevalo, ali sada valja posebno naglasiti zbog slabosti koju je Novak osećao u trećem i četvrtom setu meča sa Gulbisom, kao i zbog bandaže na desnom ručnom zglobu na fotografiji sa Borisom Bekerom dan pred meč (mnogi se pitaju da li je to mentalna igra sa protivnikom?). Dakle, Đoković mora da bude spreman za višesatni duel visokog intenziteta ukoliko želi da kompletira Gren slem.

4. Prvi set. Čisto teniski i tehnički gledano, Đoković je u boljoj formi od Nadala tokom cele sezone na šljaci. Osvajanje prvog seta vrlo verovatno bi mu dalo krila i dozvolilo da ta bolja forma dođe do izražaja.
Nadalovi ključevi:

Beta/AP photo

1. Servis. Kada se govori o servisu Rafaela Nadala, teško da će ga bilo ko staviti u Top 10 na svetu. Ipak, Španac ima sposobnost da za najvažnije mečeve početni udarac podigne do neslućenih visina. Najbolji primer toga jeste US open 2010. godine, kada je Nadal u najvećem delu meča neutralisao Đokovićev ritern, jedan od dva najbolja na svetu. Sa druge strane, setimo se Australijan opena 2012. godine, kada je Rafa na konferenciji za medije posle meča počeo samostalno da govori o izuzetnosti Novakovog riterna, bez pitanja novinara. Zato će dinamika Nadalov servis-Đokovićev ritern biti jedan od segmenata na kojima će se lomiti meč.

2. Forhend paralela. Nadalov zaštitni znak obično je i najpouzdaniji pokazatelj nivoa njegovog samopouzdanja. Kada češće nego inače odapinje svoj tzv. ’laso’, jasno je da se na terenu oseća izvanredno i da onda nema udarca koji ne može da izvede. Kada je situacija takva, od Đokovićeve bekhend dijagonale traži se mnogo više i svaki Novakov ulazak u teren praćen nedovoljno oštrom lopticom biće momentalno kažnjen Nadalovim najboljim udarcem. To bi za posledicu imalo veći broj drugačijih razmena udaraca, koje bi više pogodovale Nadalu, kao i Rafinu veću sigurnost i agresivnost.

Iks faktor – vremenski uslovi. Rečeno je mnogo puta, ali treba ponoviti – ako je vreme sunčano, to više odgovara Nadalu jer njegovi forhend spinovi odskaču mnogo više posle kontakta sa podlogom, što rivalu otežava posao. Sa druge strane, kada je mokro, njegov spin znatno gubi na ubojitosti (setite se Nadalovog izraza lica pre prekida zbog kiše u finalu 2012. godine). Ipak, iako je to važno, nije i odlučujuće – Đoković je prošle godine baš po sunčanom vremenu bio na korak do pobede.