Vesti
Politika
Razvoj saradnje Srbije i Belorusije
12.06.2014. 20:00
Izvor: RTS
Razvoj saradnje Srbije i Belorusije
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Potpisano više međudržavnih sporazuma između Srbije i Belorusije. Nikolić i Lukašenko istakli su privrženost dveju zemalja poštovanju opštepriznatih normi međunarodnog prava, ciljeva i principa UN i konstatovali pozitivan razvoj svestrane saradnje dve zemlje.
Nikolić je priredio svečani doček Lukašenku ispred Palate Srbija, a zatim su dvojica predsednika razgovarali u četiri oka.
Predsednicima su se potom pridružile i delegacije dve zemlje, nakon čega je potpisano i više međudržavnih sporazuma i memoranduma.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije da Srbija ima prijatelje svuda u svetu - na istoku, zapadu, severu i jugu - i da se ne meša u njihove eventualne sporove, osim ukoliko se od nje ne zatraži savet ili pomoć.
Nikolić je istakao da je Lukašenko "veliki prijatelj Srbije" i njegov "lični prijatelj" i da je uvek kada je Srbija bila u nevolji prvi priticao u pomoć.
"Naše narode ništa ne razdvaja, mogu samo da budu spojeni ako rukovodstva prate želje svojih naroda, a vi i ja pratimo želje svojih naroda", rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije je podsetio da su Srbija i Belorusija "mučenice", da su prošle kroz velika iskušenja i da su ih spojile muke.
"Mi želimo da budemo članica EU, vi ste članica Evroazijske unije, i bolju vezu te dve unije od naše dve države nikada neće imati", rekao je Nikolić.
Lukašenko je poručio da je Belorusija uvek podržavala i da će podržavati teritorijalni integritet Srbije i da pozdravlja napore srpskog rukovodstva za normalizaciju odnosa sa Prištinom.
"Spremni smo da i dalje razvijamo prijateljske odnose sa Srbijom. Srpski narod će uvek za nas biti bratski narod, a Belorusija će uvek biti rame uz rame sa Srbijom u svim teškim situacijama", rekao je Lukašenko.
Navodeći da su dve zemlje danas potpisale osam međudržavnih sporazuma, rekao je da se nada da će to doprineti daljem unapređenju bilateralne saradnje i dodao da je Belorusija spremna, ukoliko je srpska strana za to zainteresovana, za otvaranje zajedničkog preduzeća u Srbiji, u kojem će raditi Srbi i nekolicina Belorusa i koje će izvoziti svoje proizvode na treća tržišta.
"Vi ste sačuvali svoju privredu, a mi smo izgubili privredu i radna mesta i zato je pomoć koju ste nam obećali u otvaranju novih radnih mesta stvaranjem zajedničkih preduzeća, zajedničkih holdinga i izlaskom na treća tržišta dragocena", rekao je predsednik Srbije.
Sada pokušavamo da napravimo da bude bolje nego što je bilo, a svaka vlast koja iza sebe ne ostavi bolje stanje nego što je zatekla, nema pravo da izađe pred narod i kaže da je dobro radila, rekao je Nikolić.
Predsednici su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su naglasili i jačanje centralne uloge UN u rešavanju čitavog kompleksa pitanja u vezi sa očuvanjem međunaradnog mira i bezbednosti, suprotstavljanjem savremenim izazovima i pretnjama i mirnom regulisanju međunarodnih sporova i konflikata.
Založili su se i za dalje povećanje efikasnosti OEBS-a i nastavak procesa međunarodne pravne izgradnje te organizacije.
Istaknuto je i obostarano uverenje da samo neometan, ravnopravan i konstruktivan dijalog može doprinositi regulisanju međunarodnih nesuglasica kao i privrženost zajedničkom zalaganju za stvaranje uslova za takav dijalog.
Dvojica predsednika su izrazila zadovoljstvo dinamikom razvoja trgovinsko-ekonomske saradnje i založili se za produbljivanje bilateralnih odnosa u prioritetnim pravcima.
Kako su precizirali, ti prioritetni pravci su povećanje obima i strukture robne razmene i pronalaženje novih oblasti ekonomske saradnje radi dinamičnog rasta nacionalnih ekonomija i povećanje životnog standarda građana.
Takođe, naveli su i korišćenje potencijala međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, kao efikasnog instrumenta za proširenje saradnje u mašinogradnji, agroindustriji, oblasti saobraćaja i energetike, prehrambenoj i drvno-prerađivačkoj industriji.
U zajedničkoj izjavi navodi se i značaj daljeg jačanja regionalnih veza kroz posete delagacija, povećanja broja gradova pobratima i partnera, učešće na sajamskim i izložbenim manifestaijama.
Predsednici navode i opredeljenost za stvaranje povoljnih uslova za proširenje kontakata srpskih i beloruskih poslovnih krugova, jačanje saradnje dve privredne komore, naučno-tehničke saradnje, obrazovanja.
Prema njihovom mišljenju, usvojena dokumenta doprineće daljem proširenju pravne osnove bilateralnih odnosa.
Lukašenko je posetio i Srpsku pravoslavnu crkvu, gde je patrijarh srpski Irinej uručio Lukašenku orden Svetog Save prvog stepena.