Vesti
Politika
Poslanici listom za zdravstvene zakone
04.11.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Poslanici listom za zdravstvene zakone
Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, a sednicu će nastaviti sutra pretresom amandmana o izmenama zakona o javnom beležništvu i o prometu nepokretnosti.
Na ta dva zakonska predloga podneto je 14 amandmana.
Poslanici vladajuće većine, ali i opozicionih partija u Skupštini Srbije najavili su danas da će podržati predložene zakona iz oblasti zdravstva, ocenivši da će doprineti razvoju modernog zdravstvenog sistema i boljoj zdravstvenoj zaštiti građana.
Pred poslanicima su izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.
Poslanik Srpske napredne stranke Mileta Poskurica istakao je da je Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama veoma važan jer propisuje vođenje jedinstvene evidencije i za privatne i za državne zdravstvene ustanove, što omogućava efikasno praćenje zdravstvenog stanja pojedinca i nacije.
"Na taj način se unapređuje sistem zdravstvene zaštite, jer su lekari oslobođeni preterane administracije i imaju mogućnost da se potpuno posvete pacijentu", rekao je Poskurica.
Prema njegovim rečima, svrsishodnost zakona će se najbolje videti kada u bolnicu stigne pacijent bez svesti i pratioca, koji ne može da da podatke o sebi.
"Podaci o njemu će postojati i to će značajno olakšavati rad, jer će se znati koje je krvne grupe ili koje faktore rizika nosi sa sobom", naveo je poslanik SNS-a.
Poslanici opozicije takođe su pohvalili predložena rešenja, ali su naglasili da sada treba da se ide dalje u reformu zdravstvenog sistema.
"Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama je jedan od boljih zakona u sektoru zdravstva, ali treba ići dalje, očekujem da čujem odgovor dokle se stiglo sa uvođenjem elektronskog zdravstvenog kartona", rekao je poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević.
On je rekao da očekuje da će građani uskoro moći sa zdravstvenim knjižicama da se leče i u privatnim ustanovama, ali i da će se ukinuti monopol koji ima RFZO promovisanjem privatnih fondova koji će kvalitetom boriti za korisnike.
"Očekujem da taj novi informacioni sistem najdublje uđe u naše bolnice, kada se radi operacija da u sali bude računar u koji će se unositi koje je lekove pacijent dobio, koliko je konca utrošeno, da kada se operacija završi on ima sve podatke, ali i da ih ima RFZO", kazao je on.
Poslanici su završili pretres izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je predviđeno da Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje umesto 21 člana ima sedam članova, a Nadzorni odbor pet, umesto dosadašnjih sedam.
Predlogom zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva na adekvatniji i racionalniji način pratiće se zdravstveno stanje i zdravstvene potrebe stanovništva, imajući u vidu da je u prethodnom periodu došlo do intenzivnog razvoja zdravstvenih i informaciono-komunikacionih tehnologija.
Predviđene su i novčane kazne za zdravstvene ustanove i druga pravna lica ako ne vode zdravstvenu dokumentaciju i evidenciju kako je propisano zakonom, ako naruše tačnost podataka, naruše pravo na privatnost…
Kada je reč o predloženim zakonima iz oblasti pravosuđa, vladajuća koalicija je najavila podršku izmenama zakona o notarima i prometu nepokretnosti, dok je opozicija kritikovala predložena rešenja i ocenila da će javni beležnici bliski vlasti i dalje imati monopol i mesečno zarađivati desetine hiljada evra.
Ministar pravde Nikola Selaković rekao je tokom rasprave da nova rešenja pružaju advokatima mogućnost da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti uz solemnizaciju kod javnih beležnika.
Selaković je naglasio da advokati i javni beležnici nisu, ne mogu i ne smeju biti suprotstavljene strane, da su i jedni i drugi potrebni građanima Srbije, i pravnom sistemu koji teži jednom boljem i stabilnijem funkcionisanju.
U načelnoj raspravi nisu učestvovali poslanici opozicione Socijaldemokratske stranke, a šef te poslaničke grupe Marko Đurišić rekao je da je to zbog toga što izmene zakona o javnom beležništvu nisu plod dogovora ministra pravde i advokata i da će se ponovo raspravljati o tome kada taj dogovor bude napravljen.