Vesti
Društvo i ekonomija
Udovički: Nije nam cilj da ljude otpuštamo
07.04.2015. 20:00
Izvor: Blic
Udovički: Nije nam cilj da ljude otpuštamo
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas u Bačkoj Palanci da, u procesu reforme reforme javne uprave, cilj nije otpuštanje zaposlenih, nego nalaženje najboljih rešenja da bi se dobila jeftina, ali bolja uprava.
Napominjući da započeta reforma i racionalizacija u toj oblasti neće, nažalost, biti brzo završena zbog niza objektivnih okolnosti, ona je, posle razgovora sa predstavnicima lokalnih samouprava u Južnobačkom okrugu, istakla da taj proces dobro napreduje.
Neophodno je stalno razgovarati i konsultovati se o svim delovima tog procesa kako bi, uz ostalo, mogli da ove godine "imamo zarade koje su koštale pet odsto manje" nego lane, rekla je ona novinarima.
Pokazalo se da uštede mogu da se postignu "malo i kroz tu pretnju o otpuštanju viškova zaposlenih u upravi", kazala je Udovički i dodala da je već sad jasno da se u oblasti uprave može uštedeti "sa mnogo manje viška ljudi", ne mogavši u ovom trenutku da precizira koliko bi to moglo da bude.
Potpredsednica Vlade je ukazala na to da je u toku veliki posao uređivanja države, koji je opterećen nasleđenim lošim navikamaa uz to nam je i privreda u lošem stanju, što značajno otežava taj posao.
"Lakše je uređivati državu kad ima više para", napomenula je Udovički dodajući da u aktuelnom procesu reforme uprave "usput još moramo da štedimo".
Ipak taj proces reforme ide u dobrom pravcu i već idućeg meseca počinje projekat kojim će biti preuređivan deo po deo državne uprave, uključujući i lokalne samouprave, novim načinima rada, uvođenjem novih funkcija, elektronske uprave i drugog.
Sredstva za veće obuke zaposlenih i promene načina rada i ponašanja uprave očekuju se tek iduće godine, istakla je ministarka Udovički i podsetila da je u toku donošenje reformskog Zakona o inspekcijama, koji je vrlo dobro prihvaćen kako od poslanika tako i od privrednika.
Glavni cilj procesa racionalizacije uprave je taj “da odredimo gde su neracionalnosti i gde ima stvarnog viška zaposlenih, kako bismo na kraju napravili jeftinije ali bolje, kako državnu upravu tako i lokalne samouprave i usluge građanima”, zaključila je Kori Udovički.