Vesti
Društvo i ekonomija
"Nemar i politika kočili gradnju Koridora 10"
16.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
"Nemar i politika kočili gradnju Koridora 10"
inistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je da će izgradnja Koridora 10 biti završena u 2016, ali će nas on koštati više za toliko para, koliko bi koštala izgradnja još polovine takvog putnog pravca.
Zorana Mihajlović je rekla da se sa realizacijom tog projekta kasni pre svega, zbog nemara i želje za skupljanjem političkih poena prethodnih vlada.
Ona je gostujući u emisiji Kažiprst na TV B92 kazala da podaci pokazuju da je za Koridror 10 tokom pedeset i više godina izdvojeno preko milijadru evra.
"To nas je koštalo toliko da kada budemo završili Koriodor 2016. godine, a završićemo ga tada, možemo da kažemo: mogli smo još pola koridora da završimo", rekla je Mihajlović.
Na pitanje da li je tu reč o nemaru ili ima i elemenata krivične odgovornosti, Mihajlović je rekla da ima i dosta nemara.
"To nije bio prioritet, jeste na rečima, ali ne i na delu", rekla je Mihajlović i dodala da su prethodne vlade razmišljale o trenutnim političkim poenima, ali ne i tome da će taj projekat doneti dobro Srbiji.
Umesto da sada imamo Koridor 10, da lepo putujemo i da ceo transport ide kroz Srbiju, što bi nam omogućilo zaradu od 200, 300 miliona evra godišnje samo na prevozu i transportu, taj putni pravac još nije završen.
Upitana ko je za to odgovoran, ministarka da je to teško definisati, ali je sasvim sigurno da prethodnim vlastima završetak Korodiora 10 nije bio prioritet.
Govoreći o najavljenom pripajanju preduzeća Koridori Srbije sa Javnim preduzećem Putevi Srbije, Mihajlović je rekla da je u interesu vlade i MMF-a da se napravi jedno efikasno preduzeće koje bi poslovalo sa 20 odsto manje troškova.
To spajanje mora da se obavi, rekla je ministarka i podsetila da je vlada donela odluku o tome još u avgustu prošle godine.
"Intresi onih koji vode Koridore Srbije, čini mi se, da se ne poklapaju sa intresima vlade... i za mene to nema veze da li je direktor Koridora Dmitar Djurović član SNS", kazala je Mihajlović istakavši da neće dozvoliti da "neko sprovodi intres koji nije u interesu države".
"Koji interes može biti onoga ko vodi Koridore da još uvek ne završava taj posao i Skupštine Koridora koja to treba da uradi. Mislim da je njegov intres mnogo jači od intresa države, to nije dobro i ja ću to pitanje ponovo staviti na sednicu vlade", kaže Mihajlović.
Ona je rekla i da će Zakon o stambenim odnosima, koji će obuhvatiti i održavanje stambenih zgrada, jasno definisati odgovornost vlasnika za održavanje fasada, kao i da će taj akt biti donet u narednih mesec dana.