Vesti
Društvo i ekonomija
Banke spremne da menjaju procedure za obradu podataka o ličnosti
21.05.2015. 20:00
Izvor: RTS
Banke spremne da menjaju procedure za obradu podataka o ličnosti
Svih 29 poslovnih banaka kojima je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić uputio Upozorenje da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti spremne su da preduzmu mere za promenu procedure, ali su zatražile duži rok za to.
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da su se banke pozivale na to da je za sprovođenje mera potrebnih radi otklanjanja nepravilnosti potrebno dosta vremena, prenosi Beta.
Banke kao izgovor navode i informacije da će navodno u kratkom roku biti sprovedene izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kojima će se "legalizovati" zadržavanje fotokopija dokumenata koje se sada vrši bez zakonskog osnova.
Kako je nevedeno, poverenik će se početkom sledeće sedmice sresti sa predsednikom i generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije, a odmah potom doneti rešenja kojima se za ubuduće zabranjuje prikupljanje fotokopija dokumenata bez osnova, a za uklanjanje i uništavanje već prikupljenih dokumenata utvrđuje primeren rok.
Poverenik ocenjuje da je i ovaj postupak nadzora potvrdio "zabrinjavajuću činjenicu da država, kao i u nizu drugih oblasti, ni u oblasti bankarskog poslovanja nije obezbedila ostvarivanje ustavne garancije da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom".
"Očigledno je da se suprotno Ustavu i Zakonu o zaštiti podata o ličnosti veliki deo obrada podataka o ličnosti u ovoj oblasti sprovodi na osnovu podzakonskih akata Narodne banke Srbije ili internih procedura poslovne banke", piše u saopštenju.
Poverenik je još tokom marta uputio na adrese svih banaka Upozorenje da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti tako što, bez osnova u zakonu, zahtevaju i zadržavaju fotokopije određenih dokumenata koje sadrže lične podatke.
Među ličnim podacima najčešće se nalaze oni sa lične karte i pasoše lica ovlašćenih za zastupanje, lica sa kartona deponovanih potpisa i ovlašćenih donosilaca naloga i gotovine, vlasnika 25 posto ili više upravljačkog dela, predsednika i članova skupštine stanara, zdravstvene legitimacije nekih lica.