Vesti
Društvo i ekonomija
Raste broj zaraženih klostridijom u Ćupriji
23.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Raste broj zaraženih klostridijom u Ćupriji
U proteklih mesec i po dana na Odeljenju ortopedije Opšte bolnice u Ćupriji zabeleženo je od osam do 10 slučajeva zaraze opasnom bakterijom klostridijom i dva smrt slučaja, kao i da su trenutno u sobi broj 10 dve pacijentkinje zaražene, navode lekari sa tog odeljenja, koji zahtevali da budu anonimni.
Oni ovakvu situaciju nazivaju epidemijom, ali niko od odgovornih ništa ne preduzima da bi spečio dalje širenje infekcije. Zdravstveni inspektori otpočeli su u petak postupak nadzora u toj zdravstvenoj ustanovi, Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje ne želi da priča o tome, a bolnička Komisija za epidemije ćuti.
- Slučaj smrti Dragice Pavličević (52), mlade žene, dovoljno govori o teškoj situaciji na odeljenju. Ona je ispušten i zapušten pacijent. Pre nje zbog klostridije je preminuo stariji čovek prošle nedelje. Trenutno su dve pacijentkinje u sobi broj 10 zaražene klostridijom, navode lekari sa ortopedije i dodaju da treba što hitnije zatvoriti odeljenje i potpuno ga dezinfikovati hlorom, jer jedino je to, a ne dezinfekcija alkoholom siguran put uništenja opasne bakterije, koju nazivaju ubicom .
- Loša higijena na odeljenju, nesprovođenje lične higijene pacijenata i osoblja, dugo ležanje pacijenata i nekontrolosana primena antibiotika su uzrok masovne pojave infekcije klostridijom - objašnjavaju lekari i tvrde da klostridije ima na drugim odeljenjenjima te ustanove, ali je pod kontrolom.
Oni prepručuju da se pored zatvaranja i dezinfekcije, odeljenje opremi osnovnim higijenski sredstvima, toplom vodom, sapunom, zatim da se toalieti i kupatila opreme slavinama i osposobe za higijenu pacijenata i osoblja.
- Činjenica je da se ništa ne preduzima, iako je situacija izmakla kontroli i može da se nazove epidemijom klostridije sa visokim procentom smrtnosti. Direktor bolnice je predsenik Komisije za bolničke infekcije i opet se ništa ne preduzima - naglašavaju lekari.
Porodica Dragice Pavličević najavila je tužbu protiv bolnice i odgovornih zbog propust i ne brige.
- Niko nas iz bolnice još uvek nije kontaktirao. Čak ni otpusnu listu i njene stvari još uvek nismo dobili. Tužićemo odgovorene. Pogotovu zato jer je dr Ljubić izjavio da je on trazio obdukciju. A to nije tačno. Obdukciju je tražila dr Darjana Velikić sa intenzivne nege - kaže skrhana bolom Dragičina ćerka Ivana Stefanović.