Vesti
Društvo i ekonomija
Struja iz vetrenjače: Srbija dobila prvi vetropark
12.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Struja iz vetrenjače: Srbija dobila prvi vetropark
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić svečano je danas je u ataru Kule otvorio prvi vetropark u Srbiji, u čiju je izgradnju, italijansko-srpska kompanija MK Fintel vind (MK Fintel Wind) uložila 15 miliona evra.
U prisustvu investitora i mnogobrojnih zvanica Antić je pustio u rad prvi vetropark koji se sastoji od tri vetrogeneratora tipa "Vestas" iz Danske, visine 178 metara, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi.
Ministar energetike je istakao da je ovo za našu zemlju važan dan jer je, kako je rekao, prvi vetropark "potvrda dobre politike Vlade Srbije i resornog ministartsva u oblasti enmergetike".
"To je snažna potvrda da će Srbija svojim podsticajnim merama omogućiti izgradnju većeg broja elektroenergetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora", istakao je Antić.
On je najavio da će do kraja ove godine biti usvojene tri uredbe u okviru kojih će biti definisan novi model ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, koji će investitorima omogućiti veću sigurnost za ulaganje u vetroparkove i ostale obnovljive izvore.
Srbija bi trebalo da do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji struje sa dosadašnjih 21 na 27 procenata, rekao je ministar i dodao da se očekuje uspešno ostvarivanje tog cilja zahvaljujući u prvom redu snažnoj podršci i podsticajima države za ulaganja u "zelenu energiju".
Antić je u izjavi novinarima naglasio da je novi Zakon o energetici, usvojen prošle godine, dao dodatnu sigurnost investitorima u toj oblasti.
"Ovo je prvi važan koriak ka realizaciji svih projekata u oblasti obovljivih izvora koje očekujemo i u narednom peridu", kazao je Antić.
On je napomenuo da su izdate energetske dozvole za gradnju postrojenja ukupne snage od oko 780 megavata i dodao da će se u ovoj fazi graditi postrojenja ukupne snage oko 500 megavata.