Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Reforme vlade deluju
25.11.2015. 20:00
Izvor: novimagazin.rs
Mihajlović: Reforme vlade deluju
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, povodom današnje prezentacije ankete "1.000 preduzeća" u Privrednoj komori Srbije, ocenila je da rezultati ankete pokazuju da su reforme koje je sprovela vlada doprinele poboljšanju poslovnog okruženja.
Mihajlović je posebno ukazala na to da su preduzetnici zadovoljni što je poboljšano i ubrzano izdavanje građevinskih dozvola.
"Polovina kompanija je prošle godine izrazila nezadovoljstvo zbog izdavanja građevinskih dozvola, a ove godine je taj broj pao na 23 odsto. Ne mogu da kažem da smo zadovoljni, ali se vidi napredak, a to je ostvareno veoma važnim reformskim zakonima koji su se ticali problema koji su se godinama nagomilavali. Zbog tih problema investitori nisu mogli da obavljaju svoje poslove", objasnila je Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Ona je istakla da je vlada sve reformske zakone radila u razgovoru sa privrednicima i partnerima koji mogu da pomognu i ukažu na greške kako bi bili efikasniji.
To je, prema njenim rečima, i jedan od razloga što je naša zemlja poboljšala svoju poziciju i na rang list "Doing biznis" Svetske banke.
Mihajlović je izrazila uverenje da će zadovoljstvo privrednika dalje da raste, jer će sledeće godine biti uvedena elektronska građevinska dozvola.
U narednom periodu, navodi ona, radna grupa u vladi radiće dalje na unapređenju poreskog sistema, ali i na poboljšanju rada sudova.
"Radićemo i na unapređenju građevinarstva, jer nam je cilj da udeo tog sektora u BDP-u bude najmanje pet odsto", poručila je ona.
Istovremeno, založila se za veće uključenje žena u privredu, dodajući da i ova anketa pokazuje da ih gotovo nema na rukovodećim mestima, ali ni među vlasnicima firmi.
Mihajlović se u svom obraćanju posebno zahvalila svim partnerima, navodeći USAID, NALED, privrednike i civilni sektor, rekavši da su svi imali svoje mišljenje šta i kako treba uraditi da Srbija bude bolja.
Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi istakao je da ova anketa pomaže da se vidi šta traže privrednici i šta su prepreke u njihovom poslovanju.
"Važno je znati šta misle preduzetnici, kako bi se sprovodile reforme, i videlo kako deluju već preduzete reforme. Vlada je koristila ova istraživanja za preduzimanje koraka u mnogim oblastima", ukazao je on.
Kirbi je pohvalio reforme koje je vlada Srbije preduzela u proteklom periodu, posebno ističući da je reforma izdavanja građevinskih dozvola prepoznata kao jedna od najvažnijih u poslednjih par godina.
S tim u vezi je konstatovao da se više gradi, što jasno ukazuje na rezultate reforme.
Američki ambasador je pohvalio i što Vlada radi na stvaranju povoljnijeg okruženja za poslovanje, navodeći reformu zakona o radu, koji je doneo veću fleksibilnost u toj oblasti, a ujedno je bio važan i u suzbijanju sive ekonomije.
"Sve to koristi konkurentnosti Srbije i čini je atraktivnijom za investitore", podvukao je Kirbi.
On je rekao da, i pored ostvarenog napretka, i dalje postoji još mnogo toga da se uradi.
Tako je naveo da je Srbiji potrebno više finansijskih proizvoda koji bi bili dostupni biznisu, jer, kako i anketa pokazuje, nedostaje pristup finansiranju.
Anketa, prema njegovim rečima, treba da motiviše Vladu da dalje implementira reforme, a SAD, kako je najavio, nastaviće da sarađuju sa vladom i predutetnicima u daljem poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji.
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ukazao je da je ova anketa veoma kvalitetna, jer se ne vodi na akademskom nivou, već je rezutat dijaloga sa preduzetnicima.
On je ukazao da je anketa pokazala da postoji zadovoljstvo u onim oblastima u kojim se i PKS posebno angažovala.
Čadež je ocenio da je dobro što je realan rast BDP podstaknut pre svega rastom investicija i izvoza.
"Kada govorimo o ekonomskoj situaciji danas često pokušavamo da budemo mnogo euforičniji, ali znamo da nije sjajna. Međutim, razlika u odnosu na prethodne godine je da se u godinu i po dana postigao rast, i pored sprovedene velike štednje i fiskalne konsolidacije. To se retko dešava u svetu", konstatovao je on, dodajući da održivog rasta nema bez privatnog sektora, ali i malih i srednjih preduzeća.
Vezano za nezadovoljstvo pristupom izvorima finansiranja, Čadež je kazao da PKS radi zajedno sa USAID-om na smanjenju tog problema.
On je rekao da se preduzetnicima skreće pažnja i na korišćeje fondova EU, a da oni mogu dobiti, ne samo u vezi toga, korisne informacije i pomoć preko kol-centra koji je uspostavila PKS.
"Naš prioritet je da se problem finansiranja i druge prepreke na koje ukazuju predzetnici minimiraju ili uklone", podvukao je on.
U PKS danas su predstavljeni rezultati pete godišnje poslovne ankete "1.000 preduzeća" koji ukazuju na to da se poslovno okruženje u Srbiji značajno poboljšalo u određenim oblastima, u drugima su rezultati manje impresivni, dok se u jednom broju sektora beleži nazadovanje.
Godišnja anketa pokazuje u kojim je oblastima ostvaren napredak, a u kojima i dalje postoje prepreke u pogledu konkurentnosti i privrednog rasta u Srbiji, a anketa je izrađena u saradnji sa IPSOS Stratedžik marketingom, a uz podršku PKS.
Među oblasti kod kojih je ove godine primećeno zančajno poboljšanje su dobijanje građevinskih dozvola, izvršni postupak i dobijanje dozvola za obavljanje delatnosti.
Od svih elemenata regulatornog okvira u Srbiji parafiskalni nameti imaju najnegativniji uticaj.
Odnosi Kine i Srbije napreduju
Odnosi Srbije i Kine su na uzlaznoj liniji i dogovori sa prošlogodišnjeg samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope se ostvaruju, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.
Ona je novinarima u Privrednoj komori Srbije rekla da je prošle godine postignut dogovor da ove godine počne modernizacija pruge Beograd - Budimpešta i istakla da će radovi početi kao što je i najavljeno.
"Radovi će početi do kraja godine. Ono što smo dogovorili se realizuje", rekla je Mihajlovićeva koja je ministar gradjevinarsdtva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.
Ona je istakla da je priprema okvirnog ugovora modernizcije radjena sa institutom CIP i kineskim partnerima, kao i da izgradnja saobraćajnog korodora 11 napreduje.
"Sve ide svojim tokom uzimajući u obzir sve što se dešava u svetu. Naši odnosi sa Kinom su na uzlaznoj liniji", rerkla je Mhajović.
Na pitanje zašto nije u Kini sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Mihajlović je ponovila da je to dogovor sa premijerom, ističući da je sve što je tamo potpisano u vezi saobraćaja i građevinarstva pripremilo njeno ministarstvo.
"U našoj vladi se sve dogovara, svaki posao koji se radi. Nisam u Kini jer sam imala druge obaveze dogovorene sa premijerom, kao što svaki dan dogovaramo šta nas čeka u toku dana ili nedelje", rekla je ona.
Mihajlović je dodala da ne treba praviti nikakvu mistifikaciju oko toga ko nije u Kini sa premijerom Vučićem koji u toj zemlji boravi povodom samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.