Vesti
Društvo i ekonomija
ŠKOLE KAO PUŠIONICE Odmor koriste da zapale, nadležni BEZ REŠENJA
01.02.2016. 20:00
Izvor: Blic
ŠKOLE KAO PUŠIONICE Odmor koriste da zapale, nadležni BEZ REŠENJA
Iako pravilnici i zakon zabranjuju pušenje u školama i njihovoj blizini, učenici odmore koriste da bi zapalili cigaretu. Škole priznaju da su nemoćne da iskorene ovu naviku.
Kako se oglasi zvono koje najavljuje odmor, đaci Prve ekonomske škole u Beogradu izlaze i pale cigarete. A često im se i profesori pridružuju.
- U školi i školskom dvorištu pušenje nije dozvoljeno. Ispred škole ne možemo nikome da zabranimo da zapali cigaretu - kaže Milibor Saković, direktor Prve ekonomske škole u Beogradu.
Ispred Pete beogradske gimnazije cigarete se pale ispred vrata, a postavljena je i kanta za opuške.
Škole same odlučuju gde je dozvoljeno pušenje
- Gde će da se puši, a gde ne, svaka škola odluku donosi samostalno. Za zakon o zabrani pušenja u institucijama, pa i školi, nadležno je Ministarstvo zdravlja - kažu u Ministarstvu prosvete.
Čak i u Osnovnoj školi „Stari grad“ zatekli smo decu koja puše u školskom dvorištu.
- Trudimo se da decu kontrolišemo koliko možemo, ali u našoj školi nastavu imaju i učenici Srednje baletske škole „Lujo Davičo“ sa kojima ponekad imamo problema - kaže direktorka Osnovne škole „Stari grad“ Sanja Radmilović.
U Tehničkoj školi u Ivanjici zakon se u okviru ustanove poštuje, ali van nje nema ograničenja ni zabrana, kaže direktor Boško Mojsilović.
Iako su, kako tvrde direktori srednjih škola u Kraljevu, uspeli da suzbiju pušenje u školskim dvorištima, teško se može reći da su u tome i u potpunosti uspeli.
Biljana Bojanić, direktorka Medicinske škole, rekla nam je da pušenje strogo zabranjeno i da se sankcioniše.
- Nekim učenicima smo smanjili ocene iz vladanja i odmah obavestili roditelje. To je imalo uticaja, jer je skoro svedeno na minimum, ali nemamo dovoljno ljudi da stalno motrimo - kaže direktorka Bojanić.
Slična je slika i ispred gotovo svih srednjih škola u Nišu.
- Znam da je pušenje loša navika, ali mnogo srednjoškolaca puši, pa me teši da nisam jedina. Profesori nam govore da ne pušimo, ali ih ne slušamo - kaže učenica prvog razreda Škole mode i lepote.

Porazni podaci
Svaki drugi novosadski srednjoškolac je probao cigarete, dok svaki četvrti redovno puši, pokazuju istraživanja. Novosadske srednje škole same donose pravila ponašanja, među kojima je i razdaljina na kojoj sme da se puši. „Čim đaci izađu iz škole, smeju da puše, a isto važi i za profesore”, kaže Jelena Gruba, psiholog u Gimnaziji „Isidora Sekulić“.