Vesti
Društvo i ekonomija
"Besmrtni puk" prošetao Beogradom, položeni venci
09.05.2016. 20:00
Izvor: Mondo
"Besmrtni puk" prošetao Beogradom, položeni venci
Manifestacija "Besmrtni puk" u znak sećanja i počasti svima koji su poginuli u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, prvi put se održala danas i u Beogradu. Povodom Dana pobede nad fašizmom položeni venci.
Učesnici manifestacije nose fotografije rođaka koji su učestvovali u toj borbi i oni su oko 12.00 časova krenuli u šetnju od Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu do Trga Nikole Pašića, a kako je planirano, potom će otići do zgrade Ruskog doma.
Građani nose ruske i srpske zastave, a povorka se kreće uz zvuke ruskih pesma. U povorci su i pripadnici srpskog moto kluba "Noćni vukovi".
Pre početka šetnje ruski ambasador Aleksandar Čepurin rekao je da se ta manifestacija prvi put održava u oko 40 gradova širom sveta, među kojima je i Beograd.
"To je važno sećanje na našu prošlost, ali je takođe važno i za budućnmost jer ovim iskazujemo poštovanje prema precima i našoj istoriji", rekao je Čepurin.
Saobraćaj je otežan u ulicama kojima prolaze učesnici manifestacije.
Organizatori "Besmrtnog puka", koji je tradicionalan u Rusiji, u Beogradu su medija centar "Ruski Ekspres", Srpski ogranak Međunarodne društvene fondacije za jedinstvo pravoslavnih naroda i Koordinacioni savet ruskih sunarodnika u Srbiji.

S PONOSOM SE SEĆAMO POBEDE NAD FAŠIZMOM
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Venci i pred Oslobodiocima Beograda.
Nikolić je u Spomen knjigu napisao:
"Srbija možda više od drugih s pravom obeležava ovaj dan kao svoj. Sve naše bitke, bune, ustanci, ratovi, bili su borba za slobodu zemlje i naroda. Bilo je i biće. Takve sinove i kćeri rađa ova naša Srbija".
Polaganjem venaca i odavanjem počasti na Spomeniku oslobodiocima Beograda danas je obeležen Dan pobede, a ministar Aleksandar Vulin je tom prilikom poručio da srpski narod nije pogrešio stranu i da nikada nije bio na strani zla.
Vulin je rekao da je pre 71 godinu Srbija bila na pravoj strani sveta i da je bila sila pobednica.
"Srpski narod nikada nije pogrešio stranu, nikada nije bio na strani zla, zato bilo kakvo prekrajanje istorije i bilo kakvi pokušaji rehabilitacije kvislinga nanose najveću uvredu upravo srpskom narodu i istoriji, porodicama stradalih, ali i budućnosti srpskog naroda," rekao je Vulin, koji je istakao da samo narod koji se odrekne svoje slavne prošlosti može da bude narod koji je ispisan iz časnog dela istorije.

SLAVIMO DAN POBEDE ALI I VEČNO BRATSTVO S RUSIMA
Venac povodom dana pobede položio je i predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović, na Groblju oslobodilaca Beograda (u Drugom svetskom ratu), povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom.
Popović, deo koalicije koja će dati buduću Vladu Srbije, poručio je da danas slavimo Dan pobede, ali i večno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda.
On je dodao da se danas sećamo zajedničkog stradanja srpskog i ruskog naroda u borbi protiv nacizma.
Popović je, nakon polaganja venaca, rekao da je Srbija u Drugom svetskom ratu, pored Rusije, podnela najveći broj žrtava u odnosu na broj stanovnika ističući da je to činjenica koju niko ne može da pobije, iako, kako je dodao, mnogi žele da minimiziraju ulogu ruskog i srpskog naroda u stvaranju sveta kakav danas poznajemo.
Popović je naveo i da se Rusija u prošlosti "kao nijedan drugi naš saveznik" borila rame uz rame sa našim narodom, pružajući nam pomoć u najtežim trenucima naše istorije.
"To prijateljstvo iskovano na oružju traje i danas, kada nam Rusija, političkim sredstvima pruža najsnažniju podršku u zaštiti naših ključnih nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske, kao i očuvanja vojne neutralnosti Srbije", rekao je Popović.
U Srbiji se danas održava dvostruko slavlje - Dana pobede i Dana Vojske Srbije. Centralna svečanost odigrava se u Zrenjaninu, gde će na smotri učestvovati oko 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i više od 40 motornih i borbenih vozila, oklopnih transportera, tenkova, vazduhoplova i plovnih objekata.
Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, SUBNOR Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, udruženja i građani.
U Narodnom pozorištu u Beogradu biće održana Svečana Akademija povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Narodne skupštine, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Diplomatski predstavnici Republike Srbije položiće vence na srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na tlu Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Španije i drugih država.
Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je u Berlinu nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine, potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.