Vesti
Politika
Srbija "kičma" saradnja Kine sa Centralnom i Istočnom Evropom
16.06.2016. 20:00
Izvor: RTV
Srbija "kičma" saradnja Kine sa Centralnom i Istočnom Evropom
BEOGRAD - Prvi put nakon više od 30 godina u Srbiju će doputovati predsednik Kine Sji Đinping, što je prva stanica njegove turneje po zemljama Centralne i Istočne Evrope.
Kineska CCTV javila je danas da je Srbija "kičma" kineske saradnja sa zemljama Centralne i Istočne Evrope zbog njenog jedinstvenog geografskog položaja.
Pokrenuti još mera u razvoju inicijative Jedan pojas - jedan put
Pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Liu Hajsjing je u najavi posete kineskog predsednika za tu TV rekao da ona ukazuje da Kina visoko ceni odnose sa Evropom.
"Reč je o bilateralnoj saradnji. Verujem da će ova poseta znatno podstaći odnose Kine i Evrope. Nadamo se da ćemo pokrenuti još mera u razvoju inicijative Jedan pojas - jedan put", rekao je Liu.
Predsednik Sji je u autorskom tekstu za Politiku uoči posete rekao da u Beograd dolazi na poziv predsednika Tomislava Nikolića, te podsetivši na višedecenijsko "vanvremensko" prijateljstvo dva naroda, poručio:
"Očekujem da sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju, razmišljamo o budućnosti i zajednički podignemo strateško partnerstvo na novi nivo".
Ukazao je da je Srbija zemlja duge istorije i veličanstvene kulture i da zauzima važno mesto u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na Balkanu.
Srbija i Kina treba da potpišu 16 ili 17 sporazuma
Nikolić je u intervjuu agenciji Sinhua uoči posete kineskog kolege poručio da ima velika očekivanja i da veruje da će se tom posetom ojačati i promovisati sveobuhvatan razvoj bilateralnih odnosa.
Dugoočekivana poseta Srbiji predsednika Kine otvoriće novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu između dve zemlje i pružiti priliku za dalju ekonomsku saradnju, istakao Nikolić i ocenio da je prijateljstvo Srbije i Kine "snažno kao Kineski zid".
Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić rekao je ranije da bi tokom posete predsednika Sija Srbija i Kina trebalo da potpišu 16 ili 17 sporazuma, te da je stoga ta poseta veoma važna i znak je velike saradnje dve zemlje.
Podsetivši da je pre dve godine u Srbiji bio i kineski premijer, Vučić je rekao da mali broj zemalja može da se pohvali posetama predsednika i premijera te zemlje u toku dve godine.
Vučić je, u razgovoru sa ambasadorom Kine Li Mančangom o pripremama za Sjiovu posetu, istakao da je dolazak predsednika od istorijskog značaja za jačanje srpsko-kineskih odnosa.
I predsednik Nikolić je u razgovoru sa ambasadorom Lijem izrazio obostrano zadovoljstvo programom posete i njenim bogatim sadržajem, a poseban naglasak je stavljen na važnost sporazuma o preuzimanju Železare u Smederevu.
Predsednik je ocenio da je da je taj sporazum za Srbiju od vitalnog značaja.
Li je naglasio da se Sji Đinping naročito raduje što će prvi put posetiti Beograd i Srbiju.
Nijedan sused Srbije nema toliko poseta sa Kinom
Kineski ambasador je za Tanjug rekao da poseta kineskog predsednika Beogradu predstavlja dokaz da je Srbija za Kinu posebno značajna, primetivši da nijedan sused Srbije nema toliko poseta na visokom nivou sa Kinom.

Li je kazao da će predsednik Sji u Beogradu razgovarati o političkim odnosima dve zemlje i saradnji u ostalim oblastima sa predsednikom Nikolićem, premijerom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković.
Ambasador Kine smatra da će glavna poruka Pekinga tokom Sijeve posete biti da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, volju i izbor srpskog naroda, kao i da se neće mešati u unutrašnje stvari Srbije.
Li očekuje i da će se tokom posete videti da Kina želi da sa Srbijom razvija ekonomsku saradnju, kao i saradnju u drugim oblastima.
"Kina će sa velikim očekivanjem pratiti ovu veliku, značajnu i istorijsku posetu našeg predsednika Srbiji, već je došlo dosta kineskih novinara u Beograd, a doći će oko 50", kazao je kineski ambasador.
Srbija neće imati bolju priliku da učvrsti odnos sa Kinom
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je ranije da je politička poruka te poste da bilateralni odnosi ne samo da će biti još bolji, nego da je Srbija u očima Kine zemlja na koju se računa i kroz koju Kina dalje razvija odnose sa Evropom i ostalim delovima sveta, izjavila je Mihajlović juče.

Na značaj Sjiove posete za srpsku privredu ukazao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, a njegov savetnik Bojan Đurić je poručio da Srbija može mnogo da nauči od te zemlje i da treba da traži prostor za intenzivniju privrednu i ekonomsku saradnju.
Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović smatra da Srbija neće imati bolju priliku da pažljivo negovan politički odnos sa Kinom učvrsti, da se kandiduje za ključnu državu jugoistočne Evrope za kineske investicije i logističke centre i da se afirmiše kao mala, ali važna karika najvećeg globalnog trgovinskog koridora u nastajanju.
"Predstojeća poseta kineskog predsednika Srbiji pruža našoj zemlji priliku da odnose sa Kinom podigne na novi nivo, ali i da zauzme mnogo povoljniji geopolitički i geoekonomski položaj u regionu i svetu", ocenio je i saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Jovan Čavoški.
Memorandum o izgradnji strateške luke
Srbija i Kina tokom posete kineskog predsednika potpisaće memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta Mihajlo Pupin, vredne 300 miliona dolara, pišu Večernje novosti.
Velika kineska kompanija, koja se bavi lučkim poslovima investiraće u izgradnju luke kod Pančeva, za koju su Kinezi još ranije pokazali interesovanje.
Novosti navode da je strateški luka značajna zbog blizine mosta Zemun-Borča, finansiranog kineskim kreditom, ali i posebne pogodnosti za transportni saobraćaj jer je u neposrednoj blizini planirana i izgradnja velike industrijske zone.
Biće potpisan i komercijalni ugovor s kineskom bankom za deonicu Surčin-Obrenovac koja će spojiti koridore 10 i 11, a koji će biti vredan 210 miliona evra.