Vesti
Društvo i ekonomija
Beograd: Pobegao pacijent zaražen malarijom!
02.08.2016. 20:00
Izvor: mondo
Beograd: Pobegao pacijent zaražen malarijom!
Jedan muškarac zaražen malarijom pobegao je iz karantina Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, javili su danas beogradski mediji.
Reč je o jednom od trojice migranata kod kojih je pre dve nedelje otkrivena malarija, piše “Telegraf”.
"Malarija je dijagnostikovana kod trojice migranata od kojih su dvojica iz parka kod Železničke stanice, a jedan je u Centru za prihvat azilanata u Krnjači. Sva trojica su odmah prebačena u karantin, ali je jedan pobegao posle par dana jer nije mogao da boravi u zatvorenom prostoru. On se, koliko mi raspolažemo informacijama, i dalje nalazi u Beogradu", navodi izvor iz vrha zdravstva.
On dodaje da je prava sreća da se malarija ne prenosi sa čoveka na čoveka, jer bi se u tom slučaju proširila munjevitom brzinom.
"Ipak, situacija nije nimalo bezazlena s obzirom na to da se naši komarci lako mogu zaraziti ujedom obolelog pacijenta i samim tim povratiti ovu bolest koju smo iskorenili pre više od 50 godina. Pritom, strahuje se da ima još obolelih migranata", dodao je izvor.
Ovu drеvnu bоlеst pоrеklоm iz Аfrikе, prеnоsi žеnка kоmаrcа iz rоdа anofeles (Anopheles). Srbija ima ovu vrstu komaraca ali on decenijama nema parazita u sebi a može ga dobiti ukoliko se zarazi na inficiranom pacijentu.
Simptomi bolesti se kod zaražene osobe javljaju za sedam do 14 dana ili čak i osam do 10 meseci nakon unošenja parazita. U prvih nekoliko dana simptomi su isti kao i kod drugih bolesti koje uzrokuju bakterije, virusi ili paraziti – povećana temperatura, glavobolja, umor, pojačano znojenje, povraćanje…
Međutim, mogu se javiti i suv kašalj, bolovi u mišićima, povećana jetra ali i nervna disfunkcija i gubitak svesti.