Vesti
Društvo i ekonomija
Donacija EU privrednicima Svilajnca
16.08.2016. 20:00
Izvor: RTS
Donacija EU privrednicima Svilajnca
Nemačka organizacija "Help" potpisala je ugovore sa 37 privrednika iz opštine Svilajnac o donaciji ukupno 155.000 evra za opremu za mikro i mali biznis.
Taj projekat nabavke opreme za mala i srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva realizovan je u okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji.
Podeljeno je 37 grantova, od kojih 22 pojedinačne vrednosti od oko 5.000 evra, a 15 od po 3.000 evra.
Grantovi su dodeljeni na osnovu broja prijavljenih radnika u vreme poplave, maja 2014. godine, te su manji grantovi dodeljeni firmama koja imaju do dva zaposlena, a veći od 5.000 evra firmama koja imaju tri i više zaposlenih.
Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović je rekao da je "Help" sproveo pomoć u dve faze i da je u prvoj fazi pomoć dobilo 88 poljoprivrednih domaćinstava koja su imala štetu od poplave.
"U ovoj, drugoj fazi 37 privrednika će dobiti mašine koje su uništene u poplavi, a u planu je i da se obnovi 56 kuća", rekao je Milanović.
Vrednost dela EU programa koji "Help" realizuje u Svilajncu, iznosi oko pola miliona evra namenjenih za obnovu i rekonstrukciju najmanje 70 kuća kao i za podršku radu 55 mikro i malih preduzeća.