Vesti
Društvo i ekonomija
LGBT: Najveći problem su predrasude da je homoseksualnost bolest
26.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
LGBT: Najveći problem su predrasude da je homoseksualnost bolest
Najveći problemi sa kojima se LGBT osobe susreću su predrasude da je homoseksualnost bolest, rečeno je danas na konferenciji udruženja Egal na kojoj su predstavljena iskustva "LGBT Karavana".
Kako je rečeno na tom skupu, "LGBT Karavan" je tokom maja i juna posetio deset gradova u Srbiji: Niš, Vrnjačku banju, Svilajnac, Kragujevac, Kruševac, Novi Sad, Vrbas, Apatin, Zrenjanin i Inđiju.
Cilj tog karavana, kako je istaknuto, bio je da iniciranjem dijaloga podigne vidljivost trans i LGBT zajednice među opštom populacijom i da osnaži ljude iz unutrašnjosti kako bi se smanjili stereotipi i predrasude.
Tokom karavana održavane su tribine, ali su, prema rečima predstavnika udruženja Egal, najveća komunikacija ostvarena prilikom neformalnog razgovora sa pripadnicima gej populacije, jer se te osobe plaše da izađu u javnost.
Koordinatorka za rad u zajednici "Egal" i koordinatorka projekta Helena Vuković, izjavila je da je karavan samo "zagrebao površinu problema" sa kojima se suočavaju pripadnici gej populacije.
"U lokalnim mestima su mnogo veći problemi, nego u samom gradu, jer se prijave nasilja i odlasci kod doktora izbegavaju, osobe nemaju sa kim da sarađuju i budu saslušane kada imaju problem", rekla je ona.