Vesti
Društvo i ekonomija
Novinarka "Blica" prijavila se na konkurs za posao u "Juri" i evo šta je saznala
05.09.2016. 20:03
Izvor: Blic
Novinarka "Blica" prijavila se na konkurs za posao u "Juri" i evo šta je saznala
Iako je korejska kompanija kao poslodavac izbila na loš glas, a o uslovima rada se pisalo sve i svašta (od nošenja pelena zbog nemogućnosti odlaska u toalet do ukidanja slobodnih dana čak i za praznike), interesovanje za posao u „Juri“ pokazuje da potencijalni radnici sa juga Srbije za to i ne mare.
Dakle, sve što je o „Juri“ pisano, ruku na srce, uglavnom skriveno pod plaštom anonimnosti i nikad dovoljno potkrepljeno nalazima inspektora rada, nije pokolebao ogroman broj nezaposlenih da se prijave na oglas za posao u ispostavi kompanije u Leskovcu.Južnokorejski poslodavac oglasio je na internet stranici „Infostud“ da je zbog proširenja proizvodnje potrebno „više izvršilaca na poziciji radnik u proizvodnji“ (ne piše, ali se zna da su plate za taj posao na nivou minimalca).
Da bismo videli kako to izgleda, novinarka „Blica“ uredno je popunila prijavu i čekala... Ubrzo joj je stigao odgovor (pogledajte sliku u prilogu) koji pokazuje da je samo na tom sajtu prijavljeno između 300 i 500 ljudi, a taj broj će očekivano i porasti jer do isteka roka ima još 10 dana.- Sveopšta beda i siromaštvo, naročito karakteristični za jug Srbije, navode one na rubu egzistencije da pokušaju da se zaposle na bilo kojim dostupnim pozicijama, iako su im dešavanja u kompaniji poznata. Gladan stomak ne bira, a time se potvrdilo i da živimo u beznađu - smatra sociolog Dušan Mojić.Atmosfera u fabrici elektronskih komponenti za automobile zahuktala se od proleća ove godine, kada je menadžment „Jure“ odbio da radnicima da slobodan dan za prvomajske praznike, zbog čega su radnici štrajkovali. To je pokrenulo i lavinu priča i žalbi radnika, nezadovoljnih načinom rada Korejaca, ali i lokalnih menadžera iz Leskovca, za koje su tvrdili da ih još više maltretiraju.