Vesti
Društvo i ekonomija
Vujović: Retko se dešava da MMF popusti
30.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vujović: Retko se dešava da MMF popusti
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će budžet za 2017. godinu biti usvojen na vreme, sredinom decembra, a biće, ističe on, razvojni i oslikavaće do sada postignute dobre rezultate.
Vujović je, na konferenciji u Vladi Srbije, istakao da je vlada postigla zapažene rezultate, što je dovelo do toga da Međunarodni monetarni fond, suprotno uobičajenoj praksi - popusti, i dozvoli povećanje primanja dok traje program.

"Meni je ovo deseti program Fonda po svetu i retko gde se dešavalo da MMF prizna napredak i da dozvoli da se bolji fiskalni rezultat, odnosno prihodi podele građanima. To je neuobičajen pristup, a mi smo već u okvirima strukturnog smanjenje, već smo na 3,89 odsto od planiranih četiri odsto", rekao je Vujović i podvukao da smo skoro tamo gde bi trebalo da budemo u decembru 2017. kada se program sa MMF završava.

Fiskalni rezultati, kako je rekao, nadmašuju očekivanje, a to je, primetio je, najvažnije.

"Cilj programa koji smo zaključili sa MMF je da se 2018. godine vratimo, ne samo na prethodne plate, nego da imamo održivi i inkluzivni rast, koji će se odraziti pozitivno na sve", rekao je Vujović

I naša stopa rasta je, navodi resorni ministar, u porastu, a i prognoze se menjaju na više. Samo ove godine je, podseća, MMF sa 1,75 odsto, podigao prognozu rasta na 1,8 odsto pa na 2,5 odsto.

"Mi očekujemo da će rast BDP-a biti 2,7, 2,8 odsto", rekao je on dodajući da u narednim godinama očekuje rast od najmanje tri odsto.

"Očekujemo i bolje, ako uspemo sa svim reformama. Presudno je da zatvorimo mesta u sistemu gde su pare oticale, da usmerimo da usmerimo taj novac u zdravstvo, školstvo", rekao je on.

Vujović je najavio i da će Zakon o budžetu za 2017. godinu biti završen na vreme, a usvajanje očekuje takođe na vreme, sredinom decembra.

"Ovo je nastavak programa, a budžet će imati razvojne elekmente koji stvaraju rast", rekao je ministar i najavio da će u utorak, na završnoj konferenciji sa MMF-om biti moguće da se izađe s detaljima.

Vujović je ocenio i da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru verovatno trajati do marta sledeće godine, jer država verovatno neće biti spremna da pređe na savremeni metod zapošljavanja u javnom sektoru od 1. januara 2017.

"Očekuje se prelazak na savremeni metod, da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na osnovu strukturnog plana zapošljavanja po sektorima to rešava, ali nisam siguran da smo spremni da od 1. januara to stupi u dejstvo", rekao je on.

Vujović je rekao da, zbog tehničke vlade, neke stvari malo kasne, pa očekuje da odgovarajuće odluke vezano za zapošljavanje budu donete tek u martu 2017.

"Stari sistem će funkcionisati dok novi ne zaživi", poručio je.

Upitan kada će stupiti na snagu pravilnik o PDV-u, on je podsetio da je odlučeno da se njegova primena odloži, na 1.januar 2018. godine.