Vesti
Politika
Janković: Godinu dana se nisam sastao sa Vučićem, sada sastanci ne bi ni imali svrhu
16.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
Janković: Godinu dana se nisam sastao sa Vučićem, sada sastanci ne bi ni imali svrhu
Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nije sastao godinu dana i da u ovom trenutku ti sastanci ne bi imali neku svrhu.
- Raniji sastanci su bili zamajac boljem funkcionisanju državne uprave, a ne mogu ja svaki pojedinačni problem rešavati sastankom sa premijerom. Nažalost, previše toga kako će administracija raditi zavisi od premijera, a niko na ovom svetu ne može znati sve o svakoj oblasti državne uprave i biti u svakom trenutku na svakom mestu - rekao je Janković u intervjuu agenciji Beta.
Janković je rekao da građani trpe zbog nepostojanja uvažavanja Ustavom uređenog odnosa državnih organa.
Aleksandar Vučić i zaštitnik građana dogovorili su se u maju prošle godine, kako je tada saopšteno iz Vlade, da će imati redovne sastanke svake prve nedelje u mesecu.

Slabosti u vladavini prava
Komentarišući poslednji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije, Janković je rekao da su u tom dokumentu navedeni problemi na koje institucija na čijem je čelu ukazuje godinama unazad.
Prema njegovim rečima, ti problemi se odnose na slabosti u vladavini prava, pravnu nesigurnost, ugroženost slobode izražavanja i medija, kao i civilnu kontrolu bezbednosnih službi.
U izveštaju EK od Srbije se traži i veće razumevanje za ulogu ombudsmana u kontroli službi bezbednosti i da treba da postupi po preporukama te institucije u vezi sa nelegalnim prikupljanjem podataka Vojnobezbednosne agencije (VBA) o aktivnostima političkih stranaka.
Janković dodaje da je VBA u tom slučaju radila van njene nadležnosti, što je crveno svetlo za uzbunu, ali da to nije jedini primer u kojem je kršila zakon.
- Da bi mi, kao građani, osećali da nam je lična i nacionalna bezbednost na najvišem nivou, moramo biti sigurni da službe bezbednosti rade u skladu sa zakonom i efikasno i da se sve 'ekskurzije na stranu nezakonitog' oštro sankcionišu. Nakon tog slučaja nije se puno uradilo kako bi se takve situacije izbegle u budućnosti i da se ne dešavaju i dan danas - naveo je Janković.

VBA ne sarađuje sa zaštitnikom
On je dodao da problem VBA nije to što izbegavaju sastanak sa zaštitnikom građana i odbijaju saradnju, već što ne poštuju zakon i odbijaju odgovornost za nelegalno postupanje.
- Problem je kada čelnici te agencije biraju oko čega će poštovati zakon, a oko čega neće. Onog trenutka kada počnu da biraju koji će dokument da vam daju, a koji ne, od kontrole nema ništa. Na takvo ponašanje mora da se stavi tačka - rekao je Janković.
Janković je rekao da je iznenađen što je u izveštaju EK izostavljen slučaj "Savamala" jer su se njime, kako je kazao, na slikovit način građanima mogli ilustrovati problemi vladavine prava, zakonitog rada institucija i odgovornosti za nezakonitosti.
- Izostavljanje Savamale može kod određenog broja građana da zamagli prave razloge zašto mi težimo evrointegracijama, odnosno neprikosnovenom poštovanju zakona i izgradnji vladavine prava. Čini mi se da je bilo mnogo bolje da je taj primer naveden i da bi građanima bilo jasnije da postoji principijelnost i da u Evropskoj uniji nema kompromisa sa kršenjem vladavine prava - rekao je Janković.

Važno rešavanje "Savamale"
Zaštitnik građana, ipak, veruje da vlast dobro zna koliko je značajno rešavanje "Savamale" i očekuje da će izvršiti preporuke koje je on dao u vezi tog slučaja.
- To je i ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport naglasio. Uostalom i premijer Aleksandar Vučić je pre tri meseca najavio da će to biti urađeno, ali je rok odavno istekao - rekao je Janković.
On je rekao da čini sve da funkciju zaštitnika građana obavlja stručno, ali da Skupština ipak može da zaključi da postoje razlozi da bude smenjen.
- Svakodnevno imamo situacije da pojedini ministri zamenjuju položaj i smatraju da oni treba da kontrolišu zaštitnika građana, a ne on njih, kako je Ustavom predviđeno. Takođe, državni funkcioneri često govore zaštitnik pod navodnicima, a to nije uvreda za mene, već za naš pravni sistem, integritet cele države i sve građane koji nam se obraćaju - izjavio je Janković.

Ključna politička volja
Ombudsman je rekao i da društvo mora da se suoči sa činjenicom da je u Srbiji za sprovođenje zakona potrebna politička volja, a da se kao rešenje za nesprovođenje zakona nameće pisanje novih zakona, čije sprovođenje će opet zavisiti od političke volje.
- Politička volja treba za donošenje zakona, ali za sprovođenje je bitna vladavina prava i odlazak nekog u zatvor ako se taj zakon ne primenjuje. Umesto da se suočimo sa tim i uvedemo doslednost u primeni zakona, mi sami sebi bacamo prašinu u oči i donosimo nove zakone - dodao je zaštitnik građana.
Janković nije želeo da priča o kandidaturi za predsednika Srbije, naglašavajući da će na predstojećim izborima biti najvažnije da oni budu fer i demokratski i da svi kandidati imaju jednak tretman, a građani slobodu da glasaju po svom nahođenju.