Vesti
Društvo i ekonomija
Obeležen 67. rođendan Radio-televizije Vojvodina
29.11.2016. 20:00
Izvor: RTS
Obeležen 67. rođendan Radio-televizije Vojvodina
Izložbom maketa "Nova kuća za našu zajedničku RTV", svečanim programom i dodelom priznanja najboljim zaposlenima, u novosadskom "Studiju M" svečano je obeležen 67. rođendan Radio-televizije Vojvodina (RTV).
Izložbu je otvorio direktor RTV-a Miodrag Koprivica i istakao da RTV proizvodi program na sedam medijskih platformi na čak 13 jezika i da se radi o medijskoj kući koja nije ni provincijalna ni provincijska već da ima svoje dopisnike širom Evrope i sveta.
"Na dan novinara 1999. godine u NATO bombardovanju uništena je naša zgrada sa 23.000 metara kvadratnih prostora, a danas 18 godina kasnije mi možemo da razmišljamo o povratku na tu lokaciju na "Mišeluku", zahvaljujući odluci Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada da se krene u gradnju nove zgrade RTV", rekao je Koprivica.
Prema njegovim rečima, naredne nedelje će biti raspisan tender za rušenje starog objekta i čišćenje prostora, a već sledećeg meseca će se krenuti u odabir izvođača radova za izgradnju novog objekta.
"Naš cilj je da za dve do dve i po godine budemo u novom poslovnom i proizvodnom pogonu sa šest studija gde ćemo "spakovati" svih sedam programskih platformi", rekao je Koprivica.
On je naveo da će vrednost opreme kojom će biti opremljeni studiji u novoj zgradi biti oko 10 miliona evra, čime će, kako je kazao, biti stvoreni optimalni uslovi za stvaranje kvalitetnog programa.
Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević je rekao da je za rušenje stare zgrade RTV-a i čišćenje terena, što predstavlja prvu fazu realizacije tog projekta, već izdvojeno 195 miliona dinara.
"Prema projektnoj dokumentaciji kompletna izgradnja nove zgrade RTV-a koštaće oko 20 miliona evra, bez opreme, ali mi se nadamo da će tokom gradnje biti ostvarene i određene uštede, te da će konačna cena biti niža. Već sutra imamo sastanak direktora RTV-a i projektanata kako bi videli šta tu može da se uradi da projekat bude jeftiniji i kako bi mi finasijski bili malo komotniji kako bi se posao što pre završio", rekao je Kovačević.
On je najavio da će raspisivanje tendera za izgradnju nove zgrade RTV-a ići naporedo sa izvođenjem radova na rušenju postojeće bombardovanjem uništene zgrade i raščišćavanju terena, kako bi se sa gradnjom moglo početi odmah po završetku čišćenja.
Ako tenderski postupci budu sprovedeni u predviđenom roku izgradnja nove zgrade mogla bi, kako je najavio Kovačević, početi u maju, a predviđeni rok gradnje je dve godine.
Posetioci izložbe "Nova kuća za našu zajedničku RTV" imali su priliku da vide maketu nove zgrade i fotografije postojeće razrušene zgrade, ali i objekata u kojima se danas proizvodi tv i radio program RTV-a.
Na tradicionalnoj svečanosti povodom rođendana RTV-a dvadesetak zaposlenih je dobilo godišnja priznanja te medijske kuće, a najveću godišnju nagradu RTV-a - priznanje "Slavuj Hadžić" dobila je Svetlana Miljanić iz Dokumentarno-obrazovnog programa.
Program Radio Novog Sada prvi put je emitovan na današnji dan - 29. novembra 1949. godine, a televizijski program iz zgrade na "Mišeluku" prvi put je emitovan 26. novembra 1975. godine.