Vesti
Društvo i ekonomija
RAT MOBILNIH OPERATERA NA BALKANU Hrvatski telekom kupio Crnogorski, uskoro prodaja operatera u BiH
11.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
RAT MOBILNIH OPERATERA NA BALKANU Hrvatski telekom kupio Crnogorski, uskoro prodaja operatera u BiH
Hrvatski telekom (HT) kupio je juče Crnogorski telekom, čime je, izgleda, počela bitka za crnogorsko tržište telekomunikacija između Srbije i Hrvatske.
Naime, HT je potpisao ugovor sa Mađar telekomom o kupovini 76,5 odsto udela u kompaniji Crnogorski telekom za 123,5 miliona evra. Na taj način je HT ušao na tržište Crne Gore na kome već nekoliko godina veoma uspešno posluje Telekom Srbija preko mobilne mreže M:tel.
Kako je juče preneo hrvatski "Večernji list", radi se o "prvom velikom koraku u realizaciji strategije širenja Hrvatskog telekoma i njegovog pozicioniranja kao vodećeg igrača u regionu".
Međutim, država Hrvatska nije većinski vlasnik HT, već je to Dojče telekom, koji poseduje 51 odsto ove kompanije.
Zanimljivo je da se ove godine sprema još nekoliko prodaja telekomunikacionih firmi u regionu - BH telekoma i HT-a iz Mostara, koji posluju u BiH. Prema navodima njihovih medija, za BH telekom zainteresovano je nekoliko kompanija, među kojima i Dojče telekom, Turk telekom i Telekom Srbija. Na tržištu BiH mobilnih operatera prisutne su tri firme, među kojima i srpski M:tel (u vlasništvu Telekoma Srbija).
Ako se ima u vidu da Dojče telekom poseduje 51 odsto HT-a i da je zainteresovan za BH telekom, kao što je pokazivao interesovanje i za Telekom Srbija prilikom pokušaja privatizacije, očigledno je da su Nemci ti koji stavljaju šapu na telekomunikacije u regionu. S tim se slaže i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.
- Stvar je prosta. Mi smo kao region u krizi, sa velikom zaduženošću država, stagnacijom i niskim stopama rasta privrede. Sve ove države iz tih razloga gledaju kako da prodaju imovinu. A s druge strane, bogata Nemačka i njihov Dojče telekom koriste tu situaciju – objašnjava Savić.