Vesti
Društvo i ekonomija
LED NA DUNAVU Ledolomac i potiskivač krenuli ka Đerdapu
17.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
LED NA DUNAVU Ledolomac i potiskivač krenuli ka Đerdapu
Ledolomac "Greben" danas je iz Beograda krenuo nizvodno Dunavom, ka Smederevu, da bi se sa brodom-potiskivačem "Bor" u naredna tri dana probio do Tekije.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević izjavio da Đerdap nije ugrožen i da će ga "Greben" i "Bor" braniti od leda.
Srbija ima samo jednog klasičnog ledolomca - "Greben", a "Bor" je potiskivač koji ima jaku mašinu i zato može da radi i kao ledolomac.
Kovačević je rekao i da su dva mađarska ledolomca koja su juče stigla u Srbiju, 13 kilometra uzvodno od Bogojeva i da će danas početi da lome led. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević izjavio da Đerdap nije ugrožen i da će ga "Greben" i "Bor" braniti od leda.
Srbija ima samo jednog klasičnog ledolomca - "Greben", a "Bor" je potiskivač koji ima jaku mašinu i zato može da radi i kao ledolomac.
Kovačević je rekao i da su dva mađarska ledolomca koja su juče stigla u Srbiju, 13 kilometra uzvodno od Bogojeva i da će danas početi da lome led.- Od sinoć nam je sitacija manje-više nepromenjena: i dalje imamo čepove kod Borovog sela i kod Dalja - rekao je Kovačević.
Kritičan sektor je od Beograda do Kladova, odnosno "Kazana" gde se led zaustavio i gomila se.
On je istakao da je Ministarstvo saobraćaja u stalnom zasedanju poslednje dve sedmice i da svakodnevno procenjuje stanje.
- Situacija nije dramatična, i sve je pod kontrolom - istakao je pomoćnik ministra i dodao da su državni organi juče angažovali dva dodatna ledolomca iz Madjarske.
- Već smo doneli odluku da se nabavi još najmanje jedan ledolomac, a verovatno dva za sektor od Beograda do Novog Sada, kako više nikada ne bismo imali problem ovakve vrste - naglasio je on.
Vučić zahvalio Orbanu
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas u telefonskom razgovoru mađarskom premijeru Viktoru Orbanu za ogromnu podršku koju je Mađarska pružila Srbiji šaljući svoje ledolomce daleko u dubinu srpske teritorije, čime je potvrđeno iskreno prijateljstvo između mađarskog i srpskog naroda, ali i uspostavljena još bliža veza između dve vlade i dvojice premijera.